За учители

Начало | За учители | 12 TED разговора, които ще донесат вдъхновение на всеки учител

12 TED разговора, които ще донесат вдъхновение на всеки учител

Аз детето | 2020-11-19

12 TED разговора, които ще донесат вдъхновение на всеки учител

Всеки от нас понякога се нуждае от мъничко вдъхновение. Понякога дори и за да почистиш дома се нуждаеш от вдъхновение. Това обаче особено важи за учителите, които всеки ден трябва да се изправят пред стотици деца и да направят така че урокът да им е интересен. Независимо дали става въпрос за някоя вълнуваща историческа битка за която е лесно да се разкаже по интересен начин или за сложна математическа задача. За всеки учител е наистина важно да има малко вдъхновение, за да може да привлече дори и най-непослушните и разсеяни ученици. Останалите хора често се вдъхновяваме от неща като хубава музика, филми и други подобни, но за учителите вдъхновението е малко по-различно. Въпреки това се намира, при това може да бъде много лесно намерено от добрите примери в обществото ни, до чиито мисли и мнения можем да се докоснем.

От много години хората правят това именно от така наречените пресконференции TED, които са известни по цял свят. TED е организация с нестопанска цел, която споделя авангардни идеи чрез кратки ангажиращи разговори по почти всяка тема, която можете да си представите: от киборгите през спасяването на планетата до това как да говорим по-добре с хората. Всеки разговор се провежда от човек, който е постигнал нещо и има много мъдрост, която може да сподели. Затова сега и ние споделяме с вас 12 от тези разговори, които са особено полезни и вдъхновяващи за учителите и които несъмнено ще ви принудят отново да харесате работата си и да преподавате с нестихващо желание.

1. Kelly McGonigal: How to Make Stress Your Friend

Чакайте. Какво? Искате да кажете, че купчините непроверени есета, идващите крайни срокове и незавършените планове на уроци няма непременно да ме притискат и да предизвикат лоши чувства? McGonigal обяснява как да се борим срещу негативните ефекти на стреса с проста промяна в перспективата.

2. Christopher Emdin: Teach Teachers How to Create Magic

Много хора казват, че или си призван да си учител, или не. Кристофър обаче не е съгласен! Той казва, че всеки може да бъде страхотен учител стига да се постарае малко и да усети магията.

3. Ramsey Musallam: 3 Rules to Spark Learning

Вдъхновен от хирурга, който спаси живота му, Мусалам се събужда „от 10 години „псевдопреподаване“ и ви вдъхновява с три лесни практики, които ще вдъхнат нов живот на желанието ви за преподаване.

4. Fawn Qiu: Easy DIY Projects for Kid Engineers

Всеки учител знае, че когато се забавляват (особено най-малките ученици) учат много по-лесно и с много повече желание. Затова споделя и своите най-добри и най-лесни практически проекти, които несъмнено ще покажат на децата (и на учителите) колко приятни могат да бъдат дните в училище.

5. Astro Teller: The Unexpected Benefit of Embracing Failure

Как насърчавате поемането на риск? Празнувайте провала като необходима част от учебния процес.

6. Reshma Saujani: Teach Girls Bravery, Not Perfection

Сауджани твърди, че според по-голямата част от света момичетата трябва да бъдат съвършени. В резултат на това те се отказват прекалено лесно. Тя съветва, че учителите трябва да ги научат на смелост вместо това и да им покажат, че всеки греши. Единственият проблем от грешките е ако не се учиш от тях.

7. Laura Vanderkam: How to Gain Control of Your Free Time

Имате повече свободно време, отколкото мислите. Вандеркам предлага стратегии, които да ви помогнат да намерите време за нещата, които обичате.

8. Rita Pierson: Every Kid Needs a Champion

В този страстен и увлекателен разговор, Пиърсън твърди, че колкото по-свободно говорите с учениците си и ги накарате да мислят за вас като за техен приятел, толкова по-лесно ще е всичко в класната стая.

9. Eduardo Briceno: How to Get Better at the Things You Care About

Подобряването застоява въпреки нашата упорита работа. Това е проблем не само за възрастните хора, но и за учениците. Затова Едуардо разказва как взаимно да си помогнете против застоя.

10. Dena Simmons: How Students of Color Confront Imposter Syndrome

Учениците учат най-добре, когато са самите себе си и по начина, който им харесва. Симънс силно вярва в това и затова споделя практики от цял свят, които доказват тази максима и помагат в обучението.

11. Carol Dweck: The Power of Believing That You Can Improve

Открийте как нагласа за подобрение може да повиши успеваемостта на учениците.

12. Stephen Ritz: A Teacher Growing Green in the South Bronx

Тук има много вдъхновение. С необуздан ентусиазъм Риц описва градоустройствените и земеделски проекти, които помагат на студентите да изградят умения, като същевременно подобряват достъпа си до хранителни продукти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град