Технологии

Начало | Технологии | TikTok променя настройките и правилата за ползвателите под 18 години

TikTok променя настройките и правилата за ползвателите под 18 години

Аз детето | 2021-01-14

TikTok променя настройките и правилата за ползвателите под 18 години

TikTok обяви днес, че прави промени в приложението си, за да направи изживяването по-безопасно за по-младите потребители. Сега компанията ще настрои акаунтите на потребители на възраст от 13 до 15 години като частни по подразбиране, както и ще затегне други настройки за модериране за всички потребители под 18 години по отношение на това как те могат да взаимодействат с други потребители и самото съдържание на TikTok. TikTok също така обявява партньорство с Common Sense Networks, медийна компания, фокусирана върху създаването и организирането на подходящи за възрастта и ангажиращи медийни преживявания за деца и семейства. Партньорството ще даде възможност на Common Sense Networks да работи с TikTok, за да предостави допълнителни насоки относно целесъобразността на съдържанието му за потребители под 13 години.

Социалната мрежа за видеа прави тази стъпка, след като през 2019 година беше глобена с над 5 милиона долара заради нарушаване на няколко закона за безопасност на децата в САЩ. Съдът в страната беше „погнал“ приложението още когато беше известно като Musical.ly. По-ранната версия, преди да бъде придобита от ByteDance, е събирала лична информация за деца под 13 години без съгласието на родителите или на самите деца. В резултат на това TikTok създаде ново, законово съвместимо изживяване за по-млади потребители в САЩ и Европа подходящо за възрастта съдържание и без възможност за публикуване на видеоклипове.

Сега TikTok ще въведе и други ограничения за непълнолетните, които използват приложението. За деца на възраст между 13 и 15 години акаунтите по подразбиране ще бъдат зададени като частни и TikTok ще изключи настройката „Предложете своя акаунт на други.“ Това ще позволи видеоклиповете на потребителите да се виждат само от одобрените от тях като последователи и ще ограничи профила им да бъде препоръчан на други хора на друго място в приложението.

Контролите за коментиране също се заключват за тези потребители. Вече ще могат да избират между „Приятели“ или „Никой“ по отношение на това кой може да коментира техните видеоклипове и опцията „Всички“ ще бъде премахната. Функциите Dueting and Stitching също ще бъдат премахнати, което ограничава начина, по който тези по-млади потребители могат да взаимодействат с други потребители на TikTok и тяхното съдържание. Те също няма да могат да правят видеоклиповете си за изтегляне.

За децата на възраст от 16 до 17 настройката по подразбиране за Duet and Stitch ще бъде зададена на „Приятели“ и те ще могат да изтеглят само видеоклипове, създадени от потребители на 16 и повече години, в резултат на блокировките за по-млади потребители. Изтеглянията за техните собствени видеоклипове също ще бъдат настроени на Изключено по подразбиране, но те могат да активират това, ако решат.

TikTok вече беше ограничил акаунтите на по-младите потребители преди днес по различни начини, например чрез ограничаване на директните съобщения и хостването излъчване наживо до акаунти за деца до 16 години и купуване на виртуални подаръци за потребители до 18 години. Освен това родителите са имали възможността да контролират преживяванията на детето си чрез функцията за семейно сдвояване, която, наред с други неща, предлага родителски контрол и ограничения на времето в приложението.

Разбира се, всяко от тези ограничения може да бъде преодоляно от тези, които лъжат за възрастта си при регистрация. Но все пак е доста необичайно за голяма социална мрежа да направи нещо повече, когато знае, че непълнолетните са в нейното приложение. В случая с TikTok обаче той има голяма непълнолетна потребителска база – според някои оценки 41% от регистрациите в TikTok са от хора на възраст между 16 и 24 години. Но в САЩ и Европа приложението привлече особено голяма тийнейджърска потребителска база. През 2020 г. компанията заяви, че 60% от нейните 26,5 милиона активни потребители месечно в САЩ са между 16 и 24. Дори някои от най-големите звезди на TikTok, като Чарли Д’Амелио, все още са само тийнейджъри.

Вниманието към такава безопасност и родителски контрол беше високо оценено от известни експерти по безопасност на младите хора, Всички изброени промени вече са факт!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град