За родители

Начало | За родители | За какво да внимаваме при покупката на бутилки за вода и кутии за храна за учениците?

За какво да внимаваме при покупката на бутилки за вода и кутии за храна за учениците?

Аз детето | 2023-09-13

За какво да внимаваме при покупката на бутилки за вода и кутии за храна за учениците?

Наближава 15 септември и съвсем скоро първият училищен звънец ще извести началото на новата учебна година. Вълнението е голямо и за учениците, които ще се съберат с класа и ще трупат нови знания и умения. Но и за родителите, които вече трескаво обикалят магазините, за да осигурят задължителните за всяка година нови дрехи, обувки, раници и принадлежности за работа в клас.

„Ние, потребителите“ предоставят експертни препоръки при покупката на бутилките за вода и кутиите за храна, които учениците носят в раниците си за училище. Тяхното проучване сочи, че на пазара в момента има огромно разнообразие от цветове, форми и материали, от които клиентите могат да избират. Експертите обаче напомнят, че най-важна от всичко е безопасността.

При оглеждането на бутилки и кутии за храна от пластмаса потърсете на дъното задължителното обозначение със знака чаша и вилица – този символ показва, че използваната пластмаса при производството на този съд е подходяща за храни и напитки. Друг важен момент е в състава на материала да не присъства химикала Бисфенол А, което обикновено се обозначава с надпис върху опаковката 0% BPA или 100% BPA Free.

Бисфенол A се използва като втвърдител при направата на пластмаси или продукти на пластмасова основа от дълги години, но през 2017 г. Европейската химическа агенция прави заключение, че BPA трябва да бъде обозначен като вещество с потенциални опасности, поради свойството му да действа като ендокринен разрушител, а пет години по-късно Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ забранява употребата на BPA в бутилките за бебета. Предполагаемата токсичност на този химикал за хората все още се проучва, но учени експериментално доказват, че той е от групата на т. нар. ендокринни разрушители, може да доведе до репродуктивни нарушения, инсулинова резистентност, онкологични заболявания и др. Проведените от Световната здравна организация изследвания са показали увеличение на левкемията и са потвърдили заключението, че Бисфенол А може да увеличи риска от рак и може да бъде основната причина за повишена честота на рак на гърдата.

За да бъдат безопасни бутилките и кутиите за храна, следва стриктно да спазвате дадените от производителя указания за употреба и поддръжка. Например някои бутилки са подходящи само за вода и в тях не може да се поставят кисели, газирани и топли напитки. Тази информация трябва да фигурира на етикета или върху опаковката на артикула. Не подценявайте важността на това винаги да поддържате в идеално чисто състояние съдовете, за да намалите риска от развиването на микроорганизми.

Наличието на информация за производител и вносител на изделието – име, физически адрес и телефон за връзка, показва, че той е легитимен и е поел отговорност за безопасността на продукта.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град