Лаборатория

Начало | Лаборатория | Блестящи кристали – интересен геоложки експеримент

Блестящи кристали – интересен геоложки експеримент

Аз детето | 2019-04-17

Блестящи кристали – интересен геоложки експеримент

Сигурно сте чували за науката геология, но знаете ли с какво се занимава тя? Тя е природна наука, изучаваща състава, строежа, произхода и развитието на Земята и процесите, които формират скалите и минералите. Геологията осигурява доказателства за тектониката на плочите, еволюцията и промяната на климата. В наши дни геологията има и голямо стопанско значение с проучванията на подземните залежи на полезни изкопаеми и вода, дава основата на геотехническото инженерство и играе важна роля за разбирането на някои природни бедствия. Хората учат много дълги години преди да станат геолози, но с този интересен експеримент вие можете да станете такива за два дни. Но запомнете – този експеримент задължително се прави с възрастен асистент, забавен ще е и за него, можете да го уверите, ако се опъва.

За експеримента ще ви трябват:

  • стипца на прах – тя се намира малко по-трудно, но сме сигурни, че има място и във вашия град, в което се продава
  • яйчени черупки – важно е те да са разделени на две части и тези две части да са напълно здрави, помолете някои да ви помогне за това
  • лепило – всякакво върши работа
  • четка за рисуване
  • кутия, в която да направите експеримента си
  • купа
  • мерителна чашка
  • боя за яйца

Експериментирайте:

Преди да започне истинският експеримент, с помощта на възрастен, трябва да подготвите яйцата. Нека възрастният ги свари и раздели черупките на две цели половини, след това вие с четката за рисуване нанесете тънък слой лепило навсякъде, също и по ръба на черупката, ако искате кристалите ви да изглеждат автентично. Оставете ги така в кутията до другия ден. Ако пък това с яйцата ви се вижда трудно, използвайте пластмасови, най-добре от тези, които слагат в шоколадовите яйца с играчки.

На следващия ден пригответе разтвора за кристалите, отново под строг контрол от възрастен. В подходяща купа смесете 2 водни чаши гореща вода и боята за яйца. След това разбъркайте.
Към цветната вода прибавете и половин чаша от стипцата и бъркайте докато не се разтвори напълно. Ако има останали кристали на дъното на купата, поставете разтвора в микровълнова фурна в продължение на няколко минути, за да се разтворят. Това ще попречи на стипцата да се развали. След като стипцата се разтвори напълно, разтворът се оставя да се охлади малко (за около 30 минути) и след това яйчените черупки се топят в него.

Оставяте яйцата така поне за два дни. Да, процесът с кристалите е много бавен, но си заслужава чакането.

Наблюдавайте всеки ден, за най-много два дни, ако всичко е направено както трябва, трябва да имате истински красиви кристали.

А каква е тайната на тези кристали ли?

Всичко се получава благодарение на стипцата, другото е само за цвят. ;-) Стипцата е материал от вулканичен произход и се използва често в козметиката и медицината. Стипците са от естествен произход, представляващи водоразтворими минерали (чермигит), които се срещат около горещи извори, в планини и други области на земната кора, които са резултат от вулканична дейност. Името „стипца“ идва от стипчивия вкус на водния разтвор на тези минерали. При охлаждане стипцата се превръща в кристали, на въздух изветрява, а във воден разтвор се разлага на прости йони.

Снимка: sxc.hu



Коментари
1 коментар

Виолета Валентинова, 8 г.,

Публикувано на 06.04.2016

Саитат е супер

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град