Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Гласът на всеки е различен, но защо?

Гласът на всеки е различен, но защо?

Аз детето | 2020-08-18

Гласът на всеки е различен, но защо?

Музиката е нещо прекрасно, не мислите ли? Можем да слушаме музика когато сме весели, когато сме тъжни, когато се забавляваме, а някои учени твърдят, че можем да я слушаме дори и когато учим. Слушаме музика докато спортуваме, някои слушат определена музика дори и преди заспиване. Песните пък ни стават още по-любими, когато на фона на красивата музика чуем и невероятния глас на любимия ни изпълнител и го познаваме още в момента в който го чуем. Казваме си да, това е онзи, който толкова харесваме, обичаме дори! Няма нищо по-уникално от музикалния или певчески талант и нищо по-приятно от една любима песен. Замисляли ли сте се някога обаче за нещо много интересно във връзка с тази тема. Как по-точно успявате веднага да познаете кой точно пее. Защото гласът му е различен от тези на другите, нали? Свикнали сме с това и просто не се усещаме, но намираме за доста интересен въпроса защо гласовете ни са различни. Нали говорим по един и същи начин, телата ни имат едни и същи органи и части, които произвеждат звука. Тогава как така гласът на всеки е различен?

Представете си какво би било ако на всички хора по света гласовете звучаха еднакво. Много странно със сигурност! Така например викате най-добрия си приятел по коридора на училището и той още преди да се обърне вече знае кой точно го вика, защото гласът ви се различава по нещо от този на всички останали. Но защо е така? Знаете ли, че вашият глас, начинът по който звучи ви идентифицира точно като вашите пръстови отпечатъци, защото и двете са уникални за всеки човек и никой друг няма абсолютно същите. Гласът на всеки от нас е различен, заради много фактори. Но нека започнем отначало.

Гласът ни започва да се формира още в белите дробове, където издишаният въздух създава въздушен поток в трахеята и ларинкса, които са едни от главните отговорници за това да можем да произвеждаме звук от устата. Опънати хоризонтално през ларинкса се намират и гласните струни. Когато въздухът минава през тях, те вибрират много бързо и произвеждат определени звуци. Колкото по-висока е степента на вибрация, наречена още и честота, толкова по-висок ще бъде и тонът на звука. Тонът се определя до голяма степен от дължината и напрежението на гласните струни. Сами по себе си обаче гласните струни произвеждат само бръмчащ звук. Частите на тялото между тях и външния свят като гърлото, носа и устата също помагат за това да говорим и създават нашия уникален човешки глас. Нещо повече – всички тези органи могат да се променят през годините и дори от ден на ден, така че гласът ви също може да се промени след известно време! Еха!

Така например всеки знае, че когато момчетата растат, гласовете им стават по-ниски. Това е така, защото определено вещество в тялото на всяко момче прави така, че гласните струни да станат по-дълги и по-дебели от тези на момичетата. Може би сте забелязали, че гласът ни се променя дори и когато сме болни или ни боли гърлото. Това е така, защото гласните струни се подуват и заради това вибрират различно. Емоциите също влияят на гласа. Когато се вълнуваме или пък сме нервни, изплашени, мускулите около ларинкса често се стягат и повишават напрежението около гласните струни. Това довежда и до по-висока честота.

Сами виждате, че това, което приемаме за нещо обикновено всъщност е доста сложно, но нека си припомним основното: гласът на всеки е различен, заради дължината и дебелината на гласните му струни, както и заради честотата на вибриране, както зависи и от размера и дължината на езика, гърлото и носа! Кой да предположи, че е толкова просто!

Вижте още:
Защо гласът ни звучи различно на запис?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град