Растения и животни

Начало | Растения и животни | Голохрили – най-чудно красивите животни, които подводният свят крие

Голохрили – най-чудно красивите животни, които подводният свят крие

Аз детето | 2019-03-25

Голохрили – най-чудно красивите животни, които подводният свят крие

Някога чували ли сте израза, че ти си това, което ядеш? Представяте ли си тогава как бихте изглеждали след като сте хапнали вкусна палачинка с шоколад или пухкавата баница със сирене на баба? Може би ще бъдете кафяви или пък кръгли? Не, разбира се, макар че в израза има и нещо вярно. Това, което ядем всеки ден се отразява на тялото ни, но не по буквалния начин. Освен ако не сте фламинго, които както може би сте чували са розови от храната. Или пък не сте един друг вид животни наречени голохрили. Това всъщност са морски охлюви, които живеят в плитките води на океаните. Разликата с обикновените охлюви, които всички познаваме е, че голохрилите нямат черупки, а малки пернати хриле и рогца на гърба си.

Но защо започнахме с храната се чудите вие... Много просто... Голохрилите са много красиви охлюви – всеки от тях е различен с ярки цветове, все едно е рисуван от художник и всичко това, заради различната храна, която ядат. Те хапват абсолютно всичко, което намират на дъното на океана. Това включва водорасли, морски гъби, корали и остатъци от други водни същества. Точно затова много рядко дори два голохрила изглеждат еднакво. Цветовете им варират... ами от всички възможни цветове на света. Всъщност цветът на тези животинки изобщо не е за украса или за да им се радваме ние. Той им помага да се слеят със заобикалящата ги среда и да избягат от хищници. Например ако едно животинче от този вид яде корали няколко дни, ще бъде в цветовете на коралите и така ще се слее с кораловия риф, в който очевидно се намира. Почти като хамелеон!

Цветът обаче не е единственото нещо, с което голохрилите впечатляват и получават от храната си. Когато ядат нещо отровно, те могат да съхранят отровата и да я използват за защита по-късно. Учени са наблюдавали тези морски създания и са виждали как с апетит те поглъщат токсични морски гъби и после използват отровата при нужда от защита. При това в този случай голохрилите се оцветяват в ярки нюанси на червено, оранжево и жълто, които сигнализират на хищниците, че те са отровни и не трябва да се ядат. За да намерят обаче цялата тази храна животинките не гледат под водата. Сами знаете, че да виждаш под вода е доста трудно, вместо това те имат изключително чувствителни пипала върху главите си с които усещат и буквално напипват всяко нещо подходящо за хапване.

Удивително! А ако имахте способността на тези животинки, какви цветове щяхте да имате днес? Запомнете – ще се оцветите в това, което ядете! Дали щяхте да сте зелени като тиквички или зелен фасул или пък червени като ягодки? Помислете над този въпрос – интересно е!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град