Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Как може холестеролът да е добър и лош?

Как може холестеролът да е добър и лош?

Аз детето | 2019-02-11

Как може холестеролът да е добър и лош?

Когато сте наистина гладни, обичате ли да си отхапете от голям, сочен чийзбургер? Какво ще кажете за добавянето на няколко панирани пилешки хапки и малко пържени картофи? Ако това ви звучи вкусно, не сте сами. За съжаление, тези продукти с богат вкус са богати и на нещо друго. За какво говорим? Холестерола! От време на време вероятно сте чували възрастни, които говорят за храни с високо съдържание на холестерол. Може дори да сте чули приятели и членове на семейството да говорят за високо ниво на холестерол и да приемат лекарства за него. Такава диагноза за наличие на висок холестерол обикновено се определя след кръвен тест, който измерва количеството холестерол в кръвта.

Когато един лекар ви направи тест за холестерол, обикновено ще получите резултатите като поредица от числа. Едното число ще бъде вашият общ холестерол, докато другите ще представляват добър холестерол, лош холестерол и триглицериди. Всичко това може да бъде много объркващо. В края на краищата холестеролът не е ли лош щом е диагноза и се правят кръвни тестове за него? Той всъщност е нещо от което тялото се нуждае. Въпреки че го има в много от храните, които консумирате, черният дроб произвежда целия холестерол, от който се нуждаете ежедневно. Това е восъчна субстанция, която тялото ви използва, за да произвежда витамин D и някои хормони, както и да изгражда клетъчни стени и да произвежда определени жлъчни соли, използвани за смилане на мазнини. Това вещество обаче, за разлика от много други, не може да се движи само с кръвта. То трябва да се комбинира с определени протеини, които му помагат да достигне до различните области на тялото, където е необходимо. Холестеролът, който е липид или мазнина, се комбинира с протеин, за да се получи вещество, наречено липопротеин.

Вашето тяло съдържа два основни вида липопротеини: липопротеини с висока плътност (HDL) и липопротеини с ниска плътност (LDL). Много хора наричат LDL холестерола „лош холестерол“, докато HDL холестеролът често се нарича „добър холестерол“. Тези термини произтичат от различните ефекти, които тези вещества имат върху тялото ви. По-голямата част от холестерола в тялото ви е LDL холестерол, или „лош холестерол.“ Това е вид холестерол, който може да образува плака в стените на артериите, което води до състояние, известно като атеросклероза или втвърдяване на артериите. HDL холестеролът или „добрият холестерол“ действа по различен начин, премахва лошия холестерол от кръвоносните съдове и го връща в черния дроб, където може да бъде преработен и елиминиран от организма. Тогава не е чудно защо лекарите искат да видят по-високи нива на HDL или „добър“ холестерол в кръвта.

Високите нива на холестерол могат да бъдат причинени от различни фактори. Наследствеността също играе роля. Високите нива на холестерол също са свързани със стареенето и наднорменото тегло. Разбира се, основен фактор е и диетата. Ако ядете храни с високо съдържание на холестерол, общите нива на холестерол вероятно ще бъдат по-високи. Холестеролът се намира в храни от животински източници. Например, яйцата, месото и млечните продукти са с високо съдържание на холестерол. От друга страна, зеленчуците, плодовете и зърнените храни обикновено не съдържат холестерол. Ако установите, че имате висок холестерол, се препоръчва да промените диетата си, за да ядете храни с по-ниско съдържание на холестерол. Лекарят може също да предпише специално лекарство. Също така вероятно ще бъдете посъветвани да се движите повече, тъй като е доказано, че физическата активност увеличава нивата на HDL или „добър“ холестерол.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град