Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?

Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?

Аз детето | 2019-02-25

Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?

Яжте много плодове, които съдържат витамин C, плодовете съдържат много витамини и са полезни или пък пийте прясно мляко, за да дадете на тялото си витамин D. Често сте чували това и като се замисли човек е много вълнуващо, че с един плод може да осигури на тялото си тези тъй полезни вещества. Ако сте като повечето деца, вероятно сте чули поне един път родител да ви каже: "Не забравяйте да вземете витамин!" или "Яж си салата - тя е пълна с витамини!" Но какво точно са витамините? Витамините са органични вещества намиращи се в растителните продукти и помагат телата ни да функционират правилно. Те са от съществено значение за дейността на клетките ни, органите, имунната система и общото снабдяване на организма ни с енергия, необходима за извършването на всичко, което правим. Витамините предпазват и от много болести, от обикновена настинка до много страшните болести. Витамините и минералите са вещества, които се срещат в храни, които ядем. Вашето тяло се нуждае от тях, за да работи правилно, така че да растете и се развивате точно както трябва. Когато става дума за витамини всеки един има специална роля. Например:
Витамин D в млякото помага на костите ти.
Витамин А в морковите ви помага да порастете по-високи.
Витамин С в портокалите помага на тялото ви да се излекува, ако се разболеете.
Витамините в пълнозърнестите храни помагат на тялото да направи енергията от храната. Но какво точно означава това да се приемат витамини? Какво се случва, когато ядем храни съдържащи молекули с витамини? Как можем да се използваме от техните здравословни ефекти и какво всъщност тялото ни прави с витамините?
Е,  отговорът на тези въпроси зависи от вида витамини. Те са два – мастноразтворими и водноразтворими.

От гледна точка на процеса на храносмилане обаче всичко е много просто. Този процес започва от устата. Там ние сдъвкваме храната, която поемаме на малки парчеца, които след това преглъщаме и те попадат в тялото ни. Това придвижване на храната става чрез хранопровода, които отвежда храната до стомаха. Там, благодарение на стомашните киселени се извличат всички молекули на въглехидратите, мазнините, протеините, витаминните и другите хранителни вещества. Остатъците, които тялото не може да използва, защото няма нищо в тях, се придвижват до тънките черва, след тях през дебелите и накрая ги изхвърляме. И ако въглехидратите и мазнините тялото ни използва за енергия и почти веднага взима, то с витамините работата е по-сложна.
Мастноразтворимите витамини са щастливи да останат съхранява в тялото си за известно време - за няколко дни някои престой, някои от тях за срок до 6 месеца! След това, когато дойде време за тях да бъде използван, специални носители в тялото ви ги вземат до мястото, където те са необходими. Витамини A, D, Е и К са всички мастноразтворими витамини.

Мастноразтворимите витамини, като A, D, E  и К трябва да бъдат "хванати" от молекули мазнина, които да ги разнесат из тялото. Когато ядете храни, които съдържат мастноразтворими витамини, витамините се съхраняват в мастните тъкани в тялото и в черния ти дроб. Те чакат докато тялото ви се нуждае от тях. Това става по време на храносмилане, когато тялото ни произвежда т. нар. жлъчна киселина, която идва от черния дроб. Когато жлъчната киселина разгражда мазнините, витамините се разтварят в тях и чрез тях се движат в тялото и най-накрая се озовават в черния дроб, където се съхраняват, докато не дойде времето им да се използват. Мастноразтворимите витамини, следователно, не се нуждаят от ежедневен прием. Те често си остават вътре в тялото ни.
Един от недостатъците на този вид витамини е, че ако консумираме прекалено много храни с тях и голямо количество от тях остане в тялото ни започват да му пречат. Точно затова възрастните често ви съветват да ядете плодове и зеленчуци и по-малко шоколад или мазни храни. Затова не забравяйте – яжте плодове и зеленчуци, а също и риба, птиче месо и яйца.

Водоразтворими витамини са различни. Водноразтворимите витамини, като витамин C, имат "активен превоз" за усвояване – специални молекули, които ги улавят в тънките черва. Тези молекули, носейки витамините със себе си преминават през голяма част от тялото ни и ги "доставят" там където могат да се усвоят.  Когато ядете храни, които имат водоразтворими витамини, витамините не се съхраняват в тялото ви. Вместо това, те пътуват чрез кръвта. Тези, които остават и тялото ни не може да използва не се съхраняват, а веднага се изхвърлят в тоалетната. Сами се сещате как. ;-)
Така че тези видове витамини трябва да се консумират често! Токива витамини включват витамин С и голяма група на витамини от В - В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), ниацин, В6 (пиридоксин), фолиева киселина, В12, биотин и пантотенова киселина. Щом обаче един витамин е водоразтворим, означава, че бързо се усвоява и трябва да го осигуряваме на тялото си всеки ден. Витамин B също е такъв, макар че при него тялото работи малко по-различно. Той е обвързан с протеините и следователно изисква протеин, който да го разнесе из тялото и който то намира в стомашните киселини. Абсорбацията на витамин B също става в тънките черва.

Витамини помагат на вашите нужди
Вашето тяло е една мощна машина, способна да прави всякакви неща, от само себе си. Но когато става дума за витамини, то трябва да използва някаква помощ. Ето защо храната е важна. Вашето тяло е в състояние да получи витамини от храната, която ядем, защото различните храни съдържат различни витамини. Ключът е да се ядат различни храни, за да се получи един асортимент от витамини. Въпреки, че някои деца ежедневно приемат витамини на хапчета, вие не бихте имали нужда ако просто ядете разнообразие от здравословни храни.
Сега, нека да разгледаме по-отблизо витамини - от А до K.

Витамин А
Този витамин играе много голяма роля за зрението. Витамин А помага да виждате цветно. В допълнение, той помага на тялото ви се бори с инфекциите чрез стимулиране на имунната система.
Кои храни са богати на витамин А?

  • мляко обогатено с витамин А;
  • черен дроб;
  • оранжеви плодове и зеленчуци (като пъпеш, моркови, сладки картофи);
  • тъмнозелени листни зеленчуци (като марули, зеле, спанак).


Витамин С
Този витамин е важен за поддържане на телесните тъкани, като костите и кръвоносните съдове в добра форма. C е също от ключово значение, когато получите рана или се разболеете, защото той ви помага да се излекувате по-бързо. Този витамин също така помага на тялото да устои на инфекция. Това означава, че въпреки че не винаги може да се избегнете да сте болен, витамин C го прави заразяването с болест малко по-трудно
Кои храни са богати на витамин C?

  • цитрусови плодове, като портокали;
  • пъпеш;
  • ягоди;
  • домати;
  • броколи;
  • зеле;
  • киви;
  • сладки червени чушки.


Витамин D
Без него костите не биха били това, което са. Витамин D е витаминът необходим за здрави кости! Той също е чудесен и за формирането на здрави зъби. Витамин D дори подава ръка на един важен минерал - той помага на тялото да абсорбира количеството на калций, от което се нуждаем. Витамин D се произвежда в кожата при излагане на слънчева светлина, или можете да го получите от храната, която ядем.
Кои храни са богати на витамин D?

  • мляко обогатени с витамин D;
  • риба;
  • яйчни жълтъци;
  • черен дроб;
  • зърнени култури.


Витамин E
Всеки се нуждае от E. Този трудолюбив витамин предпазва клетките и тъканите от увреждане. Също така е важен за здравето на червените кръвни клетки.
Кои храни са богати на витамин Е?

  • пълнозърнести зърна, такива като пшеница и овес;
  • пшеничен зародиш;
  • зелени листни зеленчуци;
  • растителни масла като слънчоглед, рапица и зехтин;
  • яйчни жълтъци;
  • ядки и семена.


Витамин К
Помниш ли последния път, когато се поряза? Кръвта ти е направила нещо специално, наречено съсирване. Това е, когато определени клетки в кръвта  акт се задържат заедно на повърхността на разреза, за да помогнат за спиране на кървенето. Е, това става с помощта на витамин К.
Кои храни са богати на витамин K?

  • зелени листни зеленчуци;
  • млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене;
  • броколи;
  • соево масло.

Когато тялото ви получава този витамин и други такива от които се нуждае, ще се чувстваш страхотно!

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град