Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво е кръвен съсирек и защо може да е полезен и вреден?

Какво е кръвен съсирек и защо може да е полезен и вреден?

Аз детето | 2020-08-25

Какво е кръвен съсирек и защо може да е полезен и вреден?

Представете си: играете навън с група приятели. Време е за криеница и тичате да намерите най-доброто скривалище. И докато тичате, а търсещият скоро ще свърши с броенето не виждате бубуната на земята. И падате! Веднага усещате силна болка в коляното. Поглеждайки надолу, виждате малко кръв по крака си. Е, голяма работа, за повечето деца ожуленото коляно не е проблем. Може да изтичате у дома, за да почистите коляното и да му залепите една лепенка и готово. Това е достатъчно, че да спре кървенето за нула време, благодарение на естествените функции на тялото ви. Но какви точно са тези функции? Добре е всеки да знае, защото все пак става въпрос за собственото ви тяло, така че защо не прочетете набързо, докато коляното ви мине. ;-)

Когато сте ранени, независимо колко малка или голяма е раната, тромбоцитите се „втурват“ към мястото на раната. Те помагат за образуването на кръвен съсирек, който представлява полутвърда струйка кръвни клетки. Това ще спре кървенето. По-късно този кръвен съсирек може да се превърне и в коричка на раната. В случаи на порязвания и ожулвания, кръвните съсиреци са важна част от лечението. Благодарение на съсирването на кръвта тялото ви не позволява да изгубите много от безценната течност. Понякога обаче кръвни съсиреци се образуват и в тялото. Съсирек във вена или артерия може да бъде опасен. Често тези кръвни съсиреци се разтварят сами. Но ако не го направят, те могат да се преместят през вените до други части на тялото. Ако стигнат до сърцето, белите дробове или мозъка, кръвните съсиреци могат да причинят сериозни проблеми. Това може да включва инфаркти, белодробни емболии и инсулти.

Как човек може да разбере дали има кръвен съсирек? Най-често те се образуват в ръцете или краката. Хората могат да забележат подуване, зачервяване на кожата, болка или топли петна в тези области. Винаги е важно да посетите лекар, ако смятате, че имате кръвен съсирек. Ако не се разтвори самостоятелно, лекарят може да предпише лекарство за лечение. Ако кръвен съсирек се премести на опасно място в тялото, човекът може да се замайва или да има болка в гърдите. Много сериозни симптоми включват затруднено дишане, виждане или говорене. В такива случаи хората трябва да потърсят незабавна медицинска помощ.

Но какво точно причинява тези съсиреци? Много фактори могат да допринесат. Те могат да бъдат причинени от някои генетични състояния и лекарства. Диабетът, затлъстяването и тютюнопушенето също могат да направят човек изложен на по-голям риск. Освен това, оставането в една позиция за дълго време може да доведе до образуване на кръвен съсирек. Ако човек е изложен на риск от образуване на кръвни съсиреци, лекарят може да предложи лекарство или определени упражнения, които да му помогнат да остане здрав. Също така може да помогне да се яде по-малко сол и да се носят свободни облекла. Хората също могат да помогнат за намаляване на риска, като сменят позициите си често при дълги пътувания и като избягват да седят или стоят на едно място повече от час.

Имали ли сте някога драскотина или ожулвания? На повечето деца се е случвало и ако е така, знаете колко е важно съсирването на кръвта. Въпреки това, кръвни съсиреци, които пътуват във вените, могат да бъдат опасни. Бъдете внимателни за симптомите в себе си и другите, защото така може да спасите живот!

За да опознаете още по-добре тялото си прочетете също:
За какво служи кръвоносната система?
Защо има различни видове кръвни групи?
Защо се изчервяваме?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град