Космос

Начало | Космос | Какво е причинило Големия взрив?

Какво е причинило Големия взрив?

Аз детето | 2019-08-29

Какво е причинило Големия взрив?

Нашият свят е пълен с интересни въпроси. Какво се е случило с динозаврите? Реални ли са призраците? Ами извънземните? Ние обичаме да правим нови открития. Искаме да научаваме нещо ново за света всеки ден. А вие? Има обаче много въпроси, на които все още няма отговори. Какво е тъмна материя? Може ли нещо да живее вътре в черна дупка? Какво е предизвикало Големия взрив? Някои хора са много разочаровани, че точно тези въпроси нямат доказани отговори. Ние обаче смятаме, че е забавно да научим за всички възможни отговори. Можем сами да разгледаме доказателствата, за да решим в какво да вярваме. Чували ли сте някога за теорията за Големия взрив? Това е научно обяснение на историята на нашата Вселена. Въз основа на името може да очаквате, че обяснението започва с експлозия. Това обаче не е така. Вместо това Големият взрив започва с разширение.

Според теорията за Големия взрив нашата вселена някога е била по-малка от атом. Цялата материя във Вселената е била в мъничка точка с огромна маса. Тази точка се нарича сингулярност. Преди около 13,8 милиарда години тази мъничка точка започнала бързо да се разширява. Тя растяла и растяла и продължавала да расте. А също и да се охлажда. Веднага след Големия взрив, Вселената била толкова гореща, че светлината не била възможна. Можете ли да си представите това? Никъде нямало светлина. Бавно, когато материята се охлаждала, първите звезди се образували, излъчвайки светлина. Другата материя пък спомогнала за създаването на планети, комети, астероиди и всичко останало във нашата Вселена.

Въз основа на събраните от тях доказателства много експерти смятат, че Големият взрив е бил началото на времето. Ако това е вярно, тогава какво е причинило Големия взрив? Краткият отговор е – „не знаем“. И вероятно няма да знаем дълго време. Учените обаче имат много идеи. Някои експерти смятат, че Големият взрив по-скоро е бил по-голям отскок. Това би означавало, че нашата Вселена е една от поредица вселени. В „големия отскок“ нашата разширяваща се вселена продължава да расте, докато не спре. В един момент ще започне да се свива. Ставайки все по-малка и по-малка, Вселената се връща към точката на сингулярност. Там отскача. Големият взрив започва отново, с нова вселена, разширяваща се както нашата е правила някога.

Други експерти смятат, че Големият взрив не е бил началото на времето. Вместо това те смятат, че може да има и други вселени, растящи навсякъде около нас. Някои учени смятат, че вселените непрекъснато се блъскат една в друга. Това би причинило неограничен брой други вселени, които съществуват в мултивселена. Учените Дейвид Слоун, Джулиан Барбър, Тим Кословски и Флавио Меркати смятат, че може да има огледална вселена на нашата собствена. Наричат я „обърната вселена“. В тази вселена времето тече в обратна посока. Тя би съществувала от другата страна на точката на сингулярността. Стивън Хокинг също смяташе, че може да има повече от една вселена. В заключителния си документ той казва, че нашата Вселена може да бъде проекция на двуизмерна вселена. Ако това е вярно, другата вселена би причинила Големия взрив.

Някои хора изобщо не вярват в Големия взрив. Много религии вярват, че всемогъщият бог е създал света. Всъщност проучване проведено през миналата година установи, че 51% от хората по света вярват, че могъща сила, като господ или нещо подобно е създала целия свят и космос. Какво мислите? Дали Големият взрив е причинен от друга вселена? Имате ли своя идея? Споделете с нас в коментарите.



Коментари
3 коментара

Анонимна , ,

Публикувано на 01.03.2020

Цитирам: ,,В „големия отскок“ нашата разширяваща се вселена продължава да расте, докато не спре. В един момент ще започне да се свива. Ставайки все по-малка и по-малка, Вселената се връща към точката на сингулярност. Там отскача. Големият взрив започва отново, с нова вселена, разширяваща се както нашата е правила някога.“ Добре, да приемем факта, че Вселената расте и в един момент ще спре и ще започне да се свива. Какво ще причини спирането и обръщането на посоката? Ако битието започне да се свива, няма ли да настъпи небитие? Тъмната материя няма тегло, а това значи, че точката на сингулярност е пълна простотия.

Марио Петров, 20 г.,

Публикувано на 15.05.2023

Въпроса не е има ли Бог, защото ако Бог не съществува, като върховна личност, която владее над всичко видимо и невидимо сътворил вселената, небесата и земята, личност която няма начало нито край, то тогава от къде се е появила вселената ?.Може би в главата ви се върти въпроса; ами ако Бог наистина съществува и е създал всичко, то тогава кой е създал Бога ?. Това е глупав, но интересен въпрос, ако Бог е сътворен от някой, то тогава този който е сътворил Бога логично би трябвало и той да има сътворител и така можем да продължим до безкрай. Но Бога в когото вярваме единственият истински Бог споделя с нас в своята книга Библията: ,,Аз съм Алфа и Омега, начало и край, Първият и Последният ( Откровение 22:13 ).

Анонимен , ,

Публикувано на 17.05.2023

А как може един въпрос, хем да е глупав, хем да е интересен? Няма глупави въпроси. Децата задават много въпроси, не защото са глупави, а защото искат да разберат света и когато възрастните не знаят отговора на зададен от дете въпрос, може би е по-добре да признаят, че не знаят, вместо да представят на децата нещо, което не разбират, понеже по този начин поне донякъде ги заблуждават. А никой не иска да бъде заблуждаван.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град