Космос

Начало | Космос | Какво е транзит на Меркурий?

Какво е транзит на Меркурий?

Аз детето | 2019-11-11

Какво е транзит на Меркурий?

Знаете ли, че днес има едно вълнуващо космическо събитие? Не, извънземните още не са отговорили на сигналите, но пък Меркурий ще премине пред диска на Слънцето за нас – наблюдателите от Земята. За астрономите, както и за любителите на космоса преминаването на един обект пред друг е най-зрелищното, защото това се превръща в затъмнение или рядко събитие наречено пасаж или транзит. В случая с планетата Меркурий транзит е имало през 2016 г., а след днес ще е чак през ноември 2032 година. Времето от момента на навлизане на Меркурий върху слънчевия диск до напускането му ще продължи близо 5 часа и половина. С тази продължителност явлението ще бъде наблюдавано от източните части на Северна Америка, цяла Южна Америка, най-западните части на Африка и южна Гренландия. От териториите на континентална Европа и Африка пасажът на най-близката до Слънцето планета ще се наблюдава в следобедните часове до времето на слънчевия залез.

От Земята транзити могат да се наблюдават само с участието на двете най-близки до Слънцето планети – Меркурий и Венера. Причината за това е, че външните планети (спрямо Земята) никога не могат да попаднат между нас и Слънцето. Транзит с участието на Земята може да бъде наблюдаван от Марс, като следващият такъв ще се случи на 10 ноември 2084 г. Пиер Гасенди успешно извършва първото наблюдение на транзита на Меркурий на 7 ноември 1631 г. Това всъщност било и първото надеждно наблюдение на транзит. Венера транзитира пред Слънцето два пъти в 21-ви век – през 2004 г. и отново през 2012 г. Венера няма да има транзит на Слънцето повече през този век, а чак през 2117 г., но транзитите на Меркурий са много по-чести. Въпреки че е много по-често срещан от транзитите на Венера, транзитът на Меркурий се случва само 14 пъти през 21 век (2001 до 2100). Транзитите на Меркурий в съвременната епоха винаги се случват или през май, или през ноември.

Меркурий обикаля Слънцето за 88 дни. В резултат на това планетата преминава между Земята и Слънцето, както се вижда от Земята на всеки 116 дни. Ако Слънцето – Меркурий – Земята са на една линия, се вижда редкият транзит на планетата. Но за да се наблюдава транзит трябва да има и други условия. Първото е Меркурий да бъде в т. нар. долно съединение, т. е. да се намира в най-близката до Земята точка от своята орбита. Второто условие е, че в същия момент Меркурий трябва да бъде във възходящия или в низходящия възел на своята орбита, т. е. да преминава през еклиптичната равнина (равнината на земната орбита).

Миниатюрният Меркурий ще бъде труднозабележим с невъоръжено око. Той ще бъде само една малка точка на фона на слънцето, като се има предвид неговия диаметър – 4 800 километра, и този на Слънцето – 1,4 милиона километра. Малката планета ще премине по диагонал пред нашата звезда, отляво надясно. Въпреки че придвижването ѝ може да ни се стори бавно, тя все пак ще лети със скорост 241 000 километра в час. Но няма да може да се наблюдава само с опушени стъкла или с тъмни стъкла от електроженни маски – традиционно използвани при наблюдения на слънчеви затъмнения. Малкият видим диаметър на Меркурий от само 10″ не позволява той да бъде забелязан без увеличителен прибор, дори на фона на слънчевия диск.

Снимки: NASA



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град