Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какво ли би станало ако събудиш мечка от зимния ѝ сън?

Какво ли би станало ако събудиш мечка от зимния ѝ сън?

Аз детето | 2020-09-14

Какво ли би станало ако събудиш мечка от зимния ѝ сън?

Чували ли сте някой да казва: „Не дразнете мечката“? У нас не го използваме чак толкова често, но този израз е популярен в почти в целия свят? Но какво изобщо значи? Разбира се, това означава, че не трябва да провокирате някого, ако той може да ви създаде проблеми. Но защо да включваме мечките в тази метафора е още по-важният въпрос? Толкова ли лесно се ядосват? Всъщност не – мечките често са срамежливи, макар че изглеждат толкова страшни. И все пак те ще се защитят, ако усетят опасност. Ето защо е важно никога да не се промъквате покрай тях или да не плашите тези животни. В крайна сметка повечето мечки са много по-големи и по-силни от хората. Знаем, че не бихме искали да се окажем пред муцуната на ядосана мечка.

След като изяснихме това е време и за основния въпрос, който ви привлече тук! Какво ще стане, ако събудите мечка от зимен сън (хибернация)? Експертите казват, че е най-добре да не узнавате с опит. Мечка, която усети заплаха, може бързо да се събуди, за да се защити. Това е така, защото телесната температура на мечките се понижава само с няколко градуса, когато хибернира. Това им помага да останат нащрек и много по-бързо да усетят опасността в сравнение с други животни. Много други видове понижават температурата си почти до нулата по време на зимен сън. Докато много хора мислят за хибернацията като за дълбок сън, това не е точно така. В действителност през това време мечките могат да се събуждат и да се движат из бърлогите си. Това е особено вярно, ако усещат опасност. Известно е, че мечките дори напускат бърлогите си, ако усетят проблем, дори и навън да е най-лютата зима.

Защо мечките спят зимен сън? Както всички живи същества, телата им изгарят енергия. Те получават повече енергия чрез хранене. През студените зимни месеци е много по-трудно да се намери храна. Хибернацията е начин мечките и другите животни да живеят по-дълго, без да ядат. По време на хибернация телесните функции на мечката се забавят. Това става, за да пестят енергия. Телесната им температура спада. Дишането и сърдечната честота се забавят. Тялото им също започва да изгаря калориите по-бавно. Тези промени позволяват на мечката да оцелее по-дълго със собствените си телесни мазнини през зимата, когато храната е доста оскъдна.

Мечките изразходват голяма част от телесните си мазнини по време на хибернация. Въпреки това те запазват по-голямата част от мускулната и костната си маса. Това е много интересно за учените. Когато хората преминават дълги периоди от време, без да използват мускулите си, те губят тези тъкани. Това е често срещано при пациенти в кома. Някои експерти изследват хибернацията на мечките с надеждата да научат какво позволява на мечките да задържат мускулите. Изследователите също искат да научат как мечките контролират телесната си температура. Те смятат, че това може да помогне на бъдещите пациенти с инсулт. Те казват, че понижаването на температурата на човек след инсулт може да ограничи увреждането на мозъка.

Много други животни също спят зимен сън – включително катерици, змии и пчели. Правят ли това по същия начин като мечките? Не точно. Както споменахме, повечето зимуващи животни понижават температурата си много повече от мечките. Много животни също хибернират по различно време на годината. Точно така, това не е просто зимна практика! През лятото някои животни спят зимен сън.

Никога не закачайте мечка – особено тази, която хибернира е отговорът на въпроса. Важно е да се избягват и други животни в покой. Събуждането на тези същества може да бъде много лошо за тях. Те трябва да пестят енергията си. В крайна сметка кой обича да бъде грубо събуждан? Повечето деца се страхуват от звука на будилника всяка сутрин. Животните се нуждаят от почивката си, точно както вие! Ако попаднете на хиберниращо същество – голямо или малко – пазете се на разстояние.

Прочетете още:
Селянинът и мечката
Дете вижда мечка в гората



Коментари
1 коментар

денис димитров, 7и по г.,

Публикувано на 01.12.2020

коментар

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град