Космос

Начало | Космос | Колко дълъг ще е пътят до Марс?

Колко дълъг ще е пътят до Марс?

Аз детето | 2018-03-19

Колко дълъг ще е пътят до Марс?

„Кога ще стигнем?“, „Стигнахме ли вече?“, „Колко време остава от пътуването?“ – това са най-кошмарните въпроси за всеки един родител по време на път. Независимо дали става въпрос за дълъг път до морето или пък просто до училище. Ако някога да кажем сте пътували на почивка до друга държава, то знаете, че дългото време прекарано в колата може да бъде много скучно. Отначало ви изглежда вълнуващо, но в повечето случаи само след един час вече мечтаете просто да пристигнете. Така че ако наистина много, ама много мразите дългите пътувания, то може би трябва да се замислите още няколко пъти преди да станете космонавти. Или пък определено трябва да се въоръжите с много търпение, защото да се придвижваш от точка А до точка Б в космоса отнема много повече време от пътя до плажа.

Въпреки че космонавтите не са били на други планети, се знае, че пътуването до тях ще отнеме много, ама много време. Дори и до Марс! Червената планета може и да ни е съседка (четвъртата планета), но тя си остава доста далече. Подобно на Земята, Марс се върти около Слънцето, макар и по различен път. На всеки 26 месеца Червената планета достига точката на която е най-близо до Земята. Тази точка се нарича опозиция, а в опозиция Марс е между 55 и 101 милиона километра далеч от нас. Тринадесет месеца след опозицията Марс и Земята са на противоположните страни на Слънцето и колкото се може по-далеч една от друга. Това означава, че тогава нашата планета е на цели 403 милиона километра отдалеченост.

Очевидно е, че ако искате да пътувате до Марс, най-добре е да го направите в опозицията, когато Марс е „само“ на 55-101 милиона километра. Ето защо учените и астронавтите, които искат да стигнат до Марс, трябва да чакат специалните моменти, когато той е по-близо. Все още не са измислени технологиите, които да „закарат“ човек на Червената планета, но сме сигурни, че докато вие пораснете това ще се случи. Затова ако мечтаете, че един ден сте астронавтът, който ще направи първия полет до Марс, бъдете подготвени за дълго пътуване. Учените смятат, че пътуването до Марс ще отнеме 400-450 дни. Бихте ли искали да прекарате повече от година в космически кораб, само за да стигнете до Марс и обратно? Бихте могли да се питате „Кога ще стигнем?“ месеци наред.

Освен дългото пътешествие едно пътуване до Марс има и други трудности. Учените се безпокоят, че астронавтите ще са изложени на космически лъчи и друга радиация по време на дългото пътуване. Те също така са загрижени за физическите ефекти, които астронавтите биха изпитали при продължително излагане на малка гравитация, безтегловност. Може би факторът, който е най-трудно да се предскаже обаче е психологическият ефект, който ще изпитат смелчагите решили да се отделят от Земята за толкова дълго. Никой не е сигурен какъв умствен стрес ще бъде причинен поради липса на контакт с приятелите и семейството. Другите бариери пред такава пилотирана мисия на Марс включват гориво за такова дълго пътуване, както и кислород, вода и храна за космонавти на такава дълга мисия. За съжаление, Марс има много тънка атмосфера, която няма да поддържа човешкия живот.

Въпреки тези трудности учени от цял свят активно работят за реализиране на първата мисия до Марс. Така например един от най-известните хора в момента Илон Мъск и изпълнителен директор на компанията за космически изследвания „SpaceX“ е сигурен, че през 2019 ще изпрати първата ракета до Червената планета! Той изразява надежда, че мегаракетата ще кацне на Марс през 2022 г. и ще извърши първите мисии с доставяне на товари на Червената планета. Впоследствие планът е ракетата да закара хора до Марс.

Искате ли да отидете на Марс? Защо не... Никога не се знае какви технологии ще бъдат открити в бъдеще. Някои учени смятат, че модерните двигатели, задвижвани с ядрена енергия, могат да съкратят пътуването до Марс само до 39 дни. Можете ли да си представите колко бързо ще пътува космическият кораб?

Картинки: NASA

Вижте още нещо за тази интересна планета:
Защо Марс е червен?
Марс е бил ударен от гигантска мълния
НАСА доказаха: на Марс има течаща вода



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град