Лаборатория

Начало | Лаборатория | Космосът като на игра – удивителен космически експеримент

Космосът като на игра – удивителен космически експеримент

Аз детето | 2021-03-19

Космосът като на игра – удивителен космически експеримент

Космосът е едно наистина удивително нещо за изследване и за изучаване. Колкото и още години и дори векове да минат, хората ще продължават да откриват Вселената с безкрайните ѝ чудеса, които намират време и място да удивят всеки: и възрастните, и децата. Дори обичайните неща, за които вече сте чели и знаете толкова много като гравитацията и черните дупки, ще ви се сторят вълшебни и безкрайно интересни с този удивителен космически експеримент, който сега ще ви предложим. Готови ли сте да полетите в Космоса?

Тази интересна гравитация

Този интересен експеримент е свързан с най-невероятното нещо, за което макар да знаем много неща, учените винаги се удивляват от него – гравитацията. Убедени сме, че всеки от вас знае какво е това, но пък можете да обясните това на по-малките си братя и сестри по супер интересен начин или просто да се позабавлявате, като видите как действа и да си затвърдите знанията, както обичат да казват учителите.

За целта ще ви трябват одеяло или чаршаф, двама-трима добри приятели, две бутилки с вода, едната от половин, а другата от един литър и това е всичко. Нищо специално. След това помолете двама от приятелите ви да бъдат главните действащи лица в експеримента или пък може и тримата. Просто трябва да хванат чаршафа или одеялото и да го държат опънато. После вие поставете по средата еднолитровата бутилка, но да е легнала, хоризонтално. Какво се случва? Около нея се образува нещо като дупка, нали? Сега сложете и другото шише близо до първото. Какво става? Със сигурност хлътването под по-голямото шише е повече, отколкото при второто и накрая то несъмнено отива при по-голямото.. Е, по същия начин действа и гравитацията.

Тя е силата, която привлича предметите един към друг. Колкото по-голяма е масата на обекта, толкова по-силна е и гравитацията. Големите обекти, като планетите и звездите правят нещо подобно, само че в Космоса. Както бутилките изкривяват опънатия чаршаф, така звездите и планетите изкривяват самото пространство. Така например планетата Земя е по-тежка от всичко, което се намира върху нея, затова биваме привличани от изкривеното от нея пространство и благодарение на това не се разлетяваме из Космоса.

Вижте още:
Ах, тази чудна гравитация!
Защо космонавтите „плуват“ в Космоса?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град