Лаборатория

Начало | Лаборатория | Квадрата в кръг превърни

Квадрата в кръг превърни

Аз детето | 2019-01-25

Квадрата в кръг превърни

Забавните експерименти могат да бъдат и такива! Без вещества, без химически реакции, без топли или студени течности, без необходимост от много внимание и защитни инструменти. И въпреки толкова много „без“ те също са много интересни и често приличат на лека магия. За да ви го докажем сме ви приготвили едно точно такова просто, обикновено, но много интересно предложение. Страхотен и впечатляващ експеримент, който ще ви покаже как понякога възприемаме света малко по-различно, по-грешно отколкото е в действителност. Това разбира се не е проблем – просто такова е човешкото тяло, работи по интересен начин, но не е безгрешно. Но дори и без да мислите за тази научна част – опитът си е много интересен. И се прави с неща, които със сигурност всеки от вас има у дома. Ще ви трябват квадратен картон, молив, флумастер, линийка.

Сега просто следвайте стъпките!

1. Поставете линията върху картона, така че в единия край на линията да докосва ъгъла му, а другият – средата на противоположната страна.

2. С флумастер направете върху картона 25-30 точки по линията на разстояние около 0,5 см една от друга.

3. В средата на картона пробийте дупка с молива.

4. Закрепете картона върху молива като го пъхнете в дупката която направихте. Само малко от графита. И го поставете върху маса или друга твърда повърхност вертикално.

5. Докато държите с едната ръка с другата завъртете картона и наблюдавайте.

Става нещо много интересно! На въртящия се картон се появява кръг! Всъщност кръг няма точно обаче. Това е просто визуален ефект. Всяка точка върху картона, която отбелязахте се движи в кръг, докато картонът се върти. Понеже е бързо, окото възприема точките като непрекъсната линия. Но най-близката точка до върха на картона се движи най-бавно и така очите възприемат точките като кръг.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град