История

Начало | История | Мерцедес – любопитната история на една интересна марка

Мерцедес – любопитната история на една интересна марка

Аз детето | 2018-10-22

Мерцедес – любопитната история на една интересна марка

Няма как да не сте чували за тази най-харесвана и смятана за една от най-луксозните марки автомобили, камиони, автобуси и други превозни средства. Тя е известна навсякъде по света! Малко хора обаче знаят, че Мерцедес е първият автомобилен производител участвал във автомобилно състезание – Париж – Руан през 1894 година. Още по-малко хора пък знаят, че местоимението „тя“ е наистина подходящо за марката и съвсем не заради правилата за правопис. Повечето от нас са свикнали да възприемат колите и особено манията по тях най-вече с момчетата. Момчетата повече биха се заинтересували от двигател на кола или от това как тя се прави или пък да запомнят най-известните марки автомобили в света. Не такава обаче е историята на Мерцедес. Тя е пряко свързана с момичетата и ще разберете защо ако продължите да четете!

Емил Йелинек и неговата дъщеря Мерцедес

На 16-ти септември 1889 г. във Виена е родено момиченце, чието име носи една от най-известните марки автомобили. Мерцедес Адриен Рамона Мануела Йелинек е едно обикновено момиченце, чийто баща Емил Йелинек е дипломат, семейството живее в Баден, градче край австрийската столица, и в Ница, която още по онова време е елитарен курорт на френската Ривиера. Бащата е страстен почитател на новото откритие – автомобила, и притежава първо една триколка марка „ДеДион“, по-късно автомобил „Бенц Виктория“. Младият баща обаче бил толкова впечатлен от колите, че искал да създаде своя марка. Така през 1901 г. Представя своя първи автомобил на изложба в Париж до огромен портрет на обичната си дъщеря. Така започва „ерата на Мерцедес“. И въпреки че самото дете се интересувало далеч повече от музика – днес всички припознават името на момичето в една от най-обичаните марки автомобили.

Коли за състезания

Официално името обаче бива възприето, когато Йелинек регистрира своите автомобили за участие в авторалита, преди всичко в ралито в Ница, където стартира под псевдонима „Мосю Мерцедес“. По-късно регистрира колите си под името „Мерцедес“. И въпреки че мощността от 23 к. с. изглежда днес слаба, за времето си това е впечатляващо. На ралито в Ница през 1901 г. колите с марка „Мерцедес“ правят фурор. Марката „Мерцедес“ е официално регистрирана от Моторните заводи Даймлер на 23 юни 1902 г. и на 26 септември е вписана като запазена марка. През юни 1903 г. Йелинек получава разрешение да се нарича Йелинек-Мерцедес. Той обича да казва „За пръв път баща носи името на дъщеря си.“. По ирония на съдбата обаче самата Мерцедес никога не е притежавала автомобил.

И това ако не е една удивителна история!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град