Растения и животни

Начало | Растения и животни | Морските анемонии – странни животни или интересни растения са те?

Морските анемонии – странни животни или интересни растения са те?

Аз детето | 2019-08-15

Морските анемонии – странни животни или интересни растения са те?

Природата често ни изненадва и ни поднася такива интересни същества, че ги гледаме и се чудим това сега растение ли е, животно ли е, или пък е кръстоска между двете. Може би някакъв нов вид? Сигурно сте чували за хищната росянка, която яде мухи. Много хора щом чуят думата яде, веднага решават, че е животно, само дето това е едно много интересно растение, което се държи като животно. А знаете ли, че има и такива животни, които пък се държат като растения? Такива например са морските анемонии. Те много приличат на цветя, често хората дори ги наричат „красивите цветя в морето“. Макар да са кръстени на едно много красиво цвете, наречено анемония, за което няма съмнение, че е растение, морските анемонии са си просто едни странни животинки.

В океаните и моретата по света има над 1000 различни вида морски анемонии с всякакви размери и цветове. Най-големите обикновено могат да бъдат намерени в крайбрежните тропически води, като някои от тях достигат размери до 2 метра в диаметър, докато най-малките са не повече от два сантиметра. Тези животинки са роднини на коралите и медузите, макар на пръв поглед да изглежда, че нямат много общо особено с вторите. Телата им най-често представляват кухи пипала събрани на едно място, с парещи върхове и уста по средата. Актиниите (това е другото им име) живеят прикрепени към скалите или върху кораловите рифове. Там те причакват малки рибки и други морски същества, за да ги хванат с пипалата си и да се нахранят с тях. Пипалата могат да бъдат червени, жълти, зелени, сини, оранжеви, кафяви, бели или смесица от различни цветове, точно за да привличат другите животни. В действителност актиниите изпускат от тях отрова, с която парализират миди, скариди и други дребни морски животни, с които се хранят.

Движат се много рядко, но все пак го правят. Понякога се плъзгат бавно по дъното или плуват чрез плавни движения на пипалата си, а най-често използват по-големите морски животни за превоз, като се прикрепят към тях. Така например е добре известна симбиозата между тези странни създания и раците отшелници. Симбиоза най-накратко означава две животни и/или растения, които си помагат едно на друго по уникален начин, както правят тези двете, които често живеят в една черупка. Така ракът помага на анемонията да си хване по-лесно и бързо храна, а пък тя го защитава от хищниците.

Всеизвестна е и връзката им с някои видове риби. Тези от вас, които са гледали „Търсенето на Немо“ сигурно знаят, че рибата-клоун също има доста добри взаимоотношения с животното приличащо на цвете. Рибката живее между пипалата на това животно и така то я защитава от враговете. От своя страна рибата клоун помага на анемонията, като я почиства – яде от остатъците от жертвите на анемонията. Освен това се случва и тя да опази живота на анемонията, защото макар и прекрасна на вид е доста агресивна. Сега сигурно се чудите как обаче рибата не се отравя. Веднага ви казваме – има суперсила (или по-точно специални люспи), които я защитават от отровата и тя не може да проникне в тялото ѝ.

Вече знаете отговора на въпроса и когато някой се обърка, можете спокойно да го поправите и дори да му разкажете още интересни факти или пък да направите презентация за училище. Сигурни сме, че всички много ще се впечатлят!

Снимки: pixabay.com Интересно е да прочетете и:
Удивителните животни, които морската вода крие
Невероятни факти за нашите приятели животните
Пет истински фантастични животни и „къде да ги намерим“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град