Растения и животни

Начало | Растения и животни | Морските кончета – най-удивителните риби за които ще чуете

Морските кончета – най-удивителните риби за които ще чуете

Аз детето | 2019-01-21

Морските кончета – най-удивителните риби за които ще чуете

Харесвате ли конете? Кой не ги харесва, нали така? Днес обаче няма да ви разкажем за онези големи животни, които в миналото, а дори и сега често яздим, за да ни пренесат от едно място на друго или просто за забавление. Няма да ви покажем онези пръхтящи величествени и добродушни животни, които обичат човека ако се отнася добре с тях и им дава някоя друга ябълка или морков. Днес няма да препускаме бързи като вятъра! Днес ще се гмурнем дълбоко в морето, за да научим нещо повече за красивите морски кончета. Те са малки, но не по-малко красиви, интересни и величествени. Готови ли сте? Тогава слагайте невидимия си шнорхел и да започваме!

У нас и въобще в Черно море няма морски кончета, но пък в другите водни басейни по света се намират повече от 47 вида от тези животинки. Ако все още не сте го осъзнали, нека ви кажем, че морските кончета не са никакви коне, а вид риби. Но не са обикновени риби – те могат да се похвалят с доста интересни качества и странности. Например само при тях от всички животни на планетата мъжките са тези, които износват и раждат малките. Представяте ли си? Също така от всички риби и други морски създания само те могат да плуват изправени. Невероятни създания! Освен необикновеното им плуване и мъжката „бременност“, другите особености на морските кончета са самите им глави, които буквално наподобяват тези на конете. Е, вече знаете откъде идва името им ако сте се чудили!

Морските кончета се срещат най-често в плитки води в тропическите райони. Те предпочитат да живеят в защитени зони, като например коралови рифове. Повечето морски кончета са с дължина до два сантиметра. Най-големите пък могат да растат до около 20. Въпреки че са риби, те нямат люспи. Вместо това, те имат тънка кожа, която се простира върху костни плочи, подредени в пръстени над телата им. Вратовете им пък са доста гъвкави и те ги използват, за да ловят храна. Чудите се какво биха могли да хапват подобни малки и уникални животинки? Скариди е верният отговор! При това те изяждат около 3 000 малки скаридки всеки ден!

Невероятно! А пък ако знаете колко са красиви! Вижте и вие и научете още няколко интересни факта като се „гмурнете“ в нашия фотопоглед!



Коментари
2 коментара

Жени Георгиева, 9 г.,

Публикувано на 05.05.2020

Тези животни са удивителни и се радвам,че сте писали за тях!

Бела и конете , ,

Публикувано на 11.07.2021

Обичам животните

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град