зоокът

Начало | зоокът | Най-много домашни кучета се губят по Нова година затова ги пазете!

Най-много домашни кучета се губят по Нова година затова ги пазете!

Аз детето | 2020-12-30

Най-много домашни кучета се губят по Нова година затова ги пазете!

И тази година се очаква да има увеличаване на случаите на изгубени домашни кучета в дните непосредствено преди новогодишната нощ, предупреждават от „Четири лапи“. Според експертите на международната организация за защита на животните, това се дължи най-вече на стреса, който причиняват пиратките и фойерверките. „Силните и внезапни гърмежи и ярките светлини предизвикват паника и дезориентация при много домашни животни.,“ обяснява д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България. „Първоначалната реакция на много от тях е да избягат колкото се може по-бързо от мястото. Тогава животните са изложени на най-голям риск, защото бягат напосоки и не се пазят от преминаващи автомобили. След преминаване на първоначалния стрес, животното търси да се скрие някъде, докато почувства, че опасността е преминала. Допълнителен фактор, който допринася за дезориентацията на животните е и ранното смрачаване.“

От организацията съветват в дните преди и след Нова година кучетата да бъдат извеждани на повод и на кратки разходки, по възможност в светлата част на деня. Добре е кучето да има светеща каишка, която би спомогнала то да бъде забелязано отдалеч. За хората, които предпочитат да разхождат четириногия си приятел свободно, най-добрият вариант е проследяващо GPS устройство. Ако все пак домашният ви любимец се изгуби, трябва да бъдат следвани няколко основни правила:

  • Не изпадайте в паника, организирайте търсене с повече хора, като един винаги трябва да остане на мястото, където животното е видяно за последно и един – пред дома ви.
  • Публикувайте съобщение в групите за изгубени и намерени домашни любимци в социалните мрежи, както и в специализирани сайтове и приложения, като www.bezdom.info или Help A Paw.
  • Ако не откриете домашния си любимец в рамките на няколко часа, разлепете обяви със снимка около мястото, където е изгубен, в парка, където най-често го извеждате и около ветеринарните клиники, магазините за храни и аксесоари за животни и супермаркетите в квартала.
  • Проверете и в приютите за бездомни животни.

Ако попаднете на изгубено и дезориентирано куче, опитайте да го успокоите и да го задържите. Проверете в социалните мрежи или специализираните сайтове и приложения дали вече няма обяви за него и ако не откриете, публикувайте своя. Отведете кучето в най-близкия ветеринарен кабинет, където да проверят дали има поставен чип, по който да бъде открит собственикът. От „Четири лапи“ припомнят, че от началото на 2017 г. всяко домашно куче задължително трябва да има поставен микрочип, но за съжаление поради недостатъчния контрол от страна на Българска агенция по безопасност на храните и на местната власт, все още повечето домашни любимци не са идентифицирани, а много от ветеринарните лекари не въвеждат данните от поставените чипове в системата на БАБХ.

Защитниците на диви животни обръщат внимание, че гърмежите предизвикват изключителен стрес и дезориентация и у дивите животни и съветват празнуващите да използват безшумни фойерверки.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град