За родители

Начало | За родители | Не, не е само в главата ви: вторите деца наистина са по-големи пакостници и са прекрасни

Не, не е само в главата ви: вторите деца наистина са по-големи пакостници и са прекрасни

Аз детето | 2020-09-21

Не, не е само в главата ви: вторите деца наистина са по-големи пакостници и са прекрасни

Ах, вижте го! Вашето сладко второ дете: тича след по-големия си брат или по-голямата сестра, имитира ги, понякога дори ги дразни, винаги е жадно за приключения и – според ново изследване на MIT – най-вероятно е много по-голям пакостник от първото ви дете. Изследването и наблюдението е направено през изминалата година сред около хиляда семейства с две деца и във всяко 2-ро семейство по-малкото дете е по-голям беладжия от първото.

Джоузеф Дойл, един от ръководителите на Масачузетския технологичен институт, оглавява проучването, след като забелязва, че неговото второ момче, както и вторите деца на приятелските му семейства са по-склонни да оспорват съветите и заръките на родителите си, да се затрудняват със спазването на правила и по-често да правят това, което са решили въпреки всичко. Що се отнася до причината, Дойл изразява следното мнение пред списание Parents – „Въпреки че вторите деца все още имат положителни модели за подражание в лицето на родителите си, те също имат малко ирационално по-голямо братче, което им влияе и от което те взимат повече пример“. Други фактори включват участието на родителите и участието на братя и сестри с различни групи от връстници.

Така че преди отново да си внушите, че обръщате по-малко внимание на второто си дете и затова е по-голям пакостник, запомнете, че вината не е съвсем ваша. Разбира се има и много начини по които вторите деца са прекрасни, се казва още в изследването.

1. Вторите деца са експерти в преговорите от малки

Както Катрин Салмън, доктор по медицина, съавтор на „Тайната сила на средните деца“, каза пред „Real Simple“, вторите деца – особено когато станат средни деца – се справят отлично с компромиси и преговори, защото често са принудени, но това им качество се развива и остава с тях завинаги.

2. Вторите деца развиват силни приятелски групи

Салмън също каза, че второродените хлапета по-често се справят със социалната си среда и по-често могат да завързват приятелства, тъй като вниманието на техните родители често се отклонява от по-големи или по-малки братя и сестри.

3. Вторите деца са устойчиви

Когато сте родени в семейство, което вече е заето с първо дете, второто мъниче трябва бързо да се научи как да се справя с някои неща само. Майкъл Грауз, автор на „Защо първородните управляват света, а последните родени искат да го променят“, каза, че това води до отлични характеристики на устойчивост сред второродените деца. Както той каза, „Те научават рано, че животът невинаги върви по техния начин.“

4. Вторите деца схващат нещата бързо

Какво се случва, когато имате по-възрастен брат или сестра, които тичат, говорят и показват разни неща на родителите си? Искате да наваксате възможно най-бързо. Мери Уолъс, казва за списание „Psychology Today“, че второродените деца схващат нещата по-бързо, защото се стремят да не изостават от нещата, които по-големият може и искат да ги правят като тях, сега и веднага!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град