География

Начало | География | Норвегия – не просто студ и сняг, а една наистина интересна страна

Норвегия – не просто студ и сняг, а една наистина интересна страна

Аз детето | 2024-01-02

Норвегия – не просто студ и сняг, а една наистина интересна страна

Обичате ли да пътешествате или предпочитате уюта на дома? А защо не и двете наведнъж! Направете си чаша ароматен чай или пък топъл шоколад и елате с нас в една интересна страна. Приключението на което ще ви заведем е пълно с лед, сняг, но и красиви планини и интересни фиорди. Ще се разхождаме по скалисти брегове, някога били населени с опасни викинги. Ще се докоснем до интересната история на този народ, а понякога ще се чудим защо слънцето тук не изгрява или не залязва с... дни. Звучи ли ви това като нов научнофантастичен филм? Е не вадете пуканките, защото не е. Може и да бъде, но всички тези неща, че дори и повече ви очакват в Норвегия.

Разположена в Северна Европа, Норвегия представлява западната половина на Скандинавския полуостров. Тя споделя сухопътните граници на изток със Швеция, Финландия и Русия. На север, на юг и на запад ще намерите водни басейни, включително Баренцово море, Норвежко море и Северно море. Голяма част от територията на страната се намира зад Северната полярна окръжност, което обяснява красивите северни сияния често озаряващи небето над Норвегия. Това обяснява и ледниците по бреговете и хилядите фиорди – повече от 50 000 по крайбрежието. Името на страната идва от северногерманския език и означава „пътят на север“. Поради екстремните теренни и климатични проблеми, които съществуват в Централна и Северна Норвегия, около половината от 5,2 милиона граждани на Норвегия живеят в най-южната част на страната, в големи градове като Осло (столицата на Норвегия), Берген и Трондхайм (последното име не ви ли напомня много на име на джуджешки град от някое фентъзи, защото на нас много).

Археолозите откриват, че хора в Норвегия е имало още преди 11 000 г. пр. Хр. Норвежките традиции били бавно изменени през IX и X век. През IX в. Норвегия представлявала множество малки кралства. Смята се, че Харолд Красивата коса обединява малките кралства през 872 г. с битката при Хафърсфиорд. Той става първият крал на обединената Норвегия. Викинговата епоха (VII-XI в.) е време на унификация и експанзия. Норвежците се установили в Исландия, Гренландия и части от Великобританските острови и Ирландия. Те създават Дъблин и създават търговията в обществата близо до Корк и Дъблин, които по-късно стават двата най-важни ирландски града. През 1030 г. норвежците приемат християнството. 1066 г. се счита за краят на Викинговата епоха и началото на Ранното Средновековие в Норвегия.

Днес много туристи посещават Норвегия, за да се насладят на студената ѝ красота. По-специално, много хора се осмеляват да стигнат до северната част на страната, за да видят Северното сияние. И въпреки красотата, която за повечето хора е просто мечта – животът в Норвегия не е много лесен. През зимата слънцето никога не се издига, оставяйки жителите в 24-часов мрак. Обратното се случва през лятото, когато слънцето никога не залязва. Това явление дава на Норвегия и прякора ѝ: земя на полунощното слънце. Въпреки тези природни условия, страната е една от най-богатите в света, оглавява класацията по индекс на човешко развитие на ООН, и е на водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване. Официални езици са букмол и нюношк, а северносаамският е официален в шест общини. Националният празник е 17 май, денят в който през 1814 г. е приета норвежката конституция.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град