Лаборатория

Начало | Лаборатория | От обикновени в кристални миди – почти като магия, която можете да си направите у дома

От обикновени в кристални миди – почти като магия, която можете да си направите у дома

Аз детето | 2020-08-20

От обикновени в кристални миди – почти като магия, която можете да си направите у дома

Няма как в живота ви да не е имало поне един момент, а най-вероятно са и много повече, в които да сте искали да приличате на Хари Потър, Лили Чудото или дори Гандалф, или пък друг любим ваш магьосник. А защо не просто да имате ледените сили на Елза? Те биха били впечатляващи и доста полезни за лятото, нали? Е, докато се появяват тези вълшебни таланти у вас ще ви предложим да направите нещо друго весело и на лятна тема, което също изглежда като магия. Всъщност е наука, но пък какво по-магическо от науката?

Искате ли да си съберете малко мидички от плажа или ако още не сте ходили на море да извадите тези от миналата година и да ги превърнете в скъпоценни. Е, няма да струват колкото един диамант, но пък ще блестят като него с мънички кристалчета навсякъде! И тези кристалчета ще се образуват пред очите ви! Малко бавно, но понякога за хубавите и магически неща трябва време. А и сме сигурни, че все още се чудите какво да правите с всички мидички, които си събирате от морето. Толкова са хубави, а като ги занесете вкъщи... Е, направете си този опит, а след това с мидичките с малки кристали можете да украсите всичко, огледалото, рамка за снимка, да направите картина, да залепите дори и на бюрото или пък да ги подарите на някого...

И така, за да си направите красивите миди ще ви трябват:

  • миди – каквито имате и ви харесват
  • 600 мл топла вода, ама много топла
  • сол – количеството зависи от това колко е топла водата, но си пригответе поне един пакет (използва се много сол, но си струва)
  • лъжица
  • купа
  • плоска чиния

Ето и как точно става научната магия:

Първо в плоската чиния наредете избраните от вас мидички, като оставите малко разстояние между тях! После я оставете настрани за момента и вземете купата! В нея сипете много топла вода, може направо от чешмата, ако е толкова гореща, че да не можете да търпите да я докоснете. Ако обаче не е толкова топла я стоплете малко на котлона, като разбира се внимавате. Важно е водата да е много топла, за да се получи правилната химическа реакция.

Накрая и най-интересната част. Започнете да добавяте по 4 лъжици сол и да разбърквате, докато солта се разтвори! После пак, и пак, и пак! Докато накрая колкото и да бъркате солта не може да се разтвори. Да – такова нещо е възможно, възможно е водата да поеме толкова сол, че накрая да си каже „Стига, не мога повече“. Ето тук е моментът да спрете и да се върнете към мидите.

С помощта на лъжицата излейте малко от солената вода върху всяка мида! Дори и да пада надолу по чинията, не се притеснявайте, ефектът вече го има! После остава само да гледате как се образуват кристалчетата, но запомнете, че това не е бърз процес. Няма да стане веднага, за да имате миди блестящи от малки кристалчета ще трябват около 2-3 дни. Така че не е нужно да сте вперили погледа си в мидите непрекъснато. Оставете ги някъде за 12 часа и ги погледнете отново след това, ще видите как кристалчетата са започнали да се образуват. Може и да отнема доста време, но в крайна сметка търпението ви ще бъде възнаградено...

Още една интересна идея, по същия начин можете да си направите и мидички с цветни кристали, само към водата със сол добавете и малко боя за храна с любимия ви цвят!

Всичко е химия...

Можете ли да си представите, че тези кристалчета са всъщност химия! Какво е химия в случая? Реакцията или промяната, която се случва между две вещества, като водата и солта. Докато соленият разтвор се охлажда и водата се изпарява, молекулите на солта вече не се разделят от водни молекули. Те започват да се свързват заедно и след това се свързват допълнително, образувайки красивия солен кристал.

С миди стават и други интересни неща:
Щурите миди
С помощта на химията накарайте мидена черупка да изчезне като с магия
Красив кораб от мидички си направете и спомен от морето запазете
Да си направим морски извънземни



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град