Растения и животни

Начало | Растения и животни | Пеперудите от вида монарх са по-интересни отколкото подозирате!

Пеперудите от вида монарх са по-интересни отколкото подозирате!

Аз детето | 2020-06-17

Пеперудите от вида монарх са по-интересни отколкото подозирате!

Пеперудите определено очароват много хора, а най-вероятно и вас, след като сте тук! Една от причините е чудотворната трансформация, през която преминават. Започват като гъсеници. След това чрез удивителен процес те се превръщат в красиви пеперуди. Една от радостите на слънчевите летни дни е гледането на красиви цветни пеперуди, които летят навсякъде, особено където има много цветя. Докато прелитат от цвете на цвете, изглеждат толкова нежни. Бихте ли повярвали обаче, че пеперудите всъщност могат да прелитат невероятни разстояния?

Един вид пеперуда – пеперудата монарх – изминава големи разстояния всяка година. Принудена е да го прави, за да оцелее през зимата. Лятото в Северна Америка обикновено е приятно и топло. Но пеперудите монарх не могат да издържат студените зими на повечето части на Съединените щати. Всяка година около октомври пеперудите от този вид мигрират на юг и запад. Те правят това, за да намерят по-топло време. Така че животинките прелитат от източната част на САЩ чак до Мексико. За тези, които не се досещат къде се намират тези места, ще кажем само че са доста далече едно от друго. А тези пеперуди, които живеят на запад от Скалистите планини, се отправят към Калифорния. Удивително е, че пеперудите монарх пътуват до едни и същи дестинации всяка година. Колко дълъг е този път? Някои пеперуди прелитат около 3000 километра за около два месеца. Не е ли удивително, че нещо толкова красиво и деликатно може да лети толкова дълго?

Историята обаче не свършва дотук. Става и още по-интересно! Продължителността на живота на пеперудите монарх е сравнително кратка (около 3-4 месеца). Това означава, че различни поколения правят едни и същи пътувания всяка година. Повечето насекоми не мигрират. Това е така, защото продължителността на живота им не е достатъчно дълга. Само пеперудите монарх, родени през септември и октомври, живеят достатъчно дълго, за да мигрират. Пеперудите, които пътуват до Мексико и Калифорния, имат деца, а понякога и внуци. Именно тези деца и внуци правят пътуването на връщане през пролетта. Но как новите пеперуди знаят къде да се върнат, след като не са мигрирали дотогава?

Учените смятат, че използват система, наречена слънчев компас. С други думи, те следват слънцето. Но тъй като слънцето винаги се движи, това не е толкова лесно, колкото звучи. Пеперудите монарх имат 24-часов вътрешен часовник, който е част от антените им. Тази част от системата казва на пеперудите кое време на деня е. В зависимост от времето на деня, пеперудите могат да кажат къде трябва да бъде слънцето. След това пеперудите използват специални фоторецептори в очите си, за да следват ъгъла на слънцето. Не е ли невероятно?

Прочетете и още няколко интересни пеперудени истории:
Защо пеперудите са така цветни и красиви?
Жизненият цикъл на пеперудата
Интересна хранилка за пеперуди си направете и красотата им погледнете



Коментари
1 коментар

Никол , 15 г.,

Публикувано на 02.04.2023

това е много интересна информация имахме проект за пеп. монарх и аз бях с най интересния проект. Благодаря!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град