Растения и животни

Начало | Растения и животни | Птича загадка: защо спящите птици не падат от клона?

Птича загадка: защо спящите птици не падат от клона?

Аз детето | 2019-07-18

Птича загадка: защо спящите птици не падат от клона?

Понякога ни се случва в ума ни да се въртят някои нелепи и дори смешни въпроси, които уж знаем и имат очевиден отговор, но ето че изобщо не се досещаме и май-май никога не сме знаели отговора. И при вас има такива въпроси – не се крийте. ;-) Така например замисляли ли сте се някога как птиците спят прави върху клоните на дърветата? Нали си знаете, че само най-малките птички спят в удобни меки гнезда и чакат наготово да им бъде дадена храна. Повечето от големите спят прави навън на клоните на дърветата. Това не е толкова чудно, но сега се пригответе наистина да се замислите... Как спят и не падат? Ха, така де! Знаете ли отговора? Ние също доскоро не го знаехме и всеки път, когато погледнехме вълнистите си папагали си задавахме този въпрос. Винаги ни изглеждаше съвсем естествено малките шарени птички да си стоят съвсем спокойно на кацалките и да си спят прави. Но как го правят – ето на този въпрос нямаме отговор или поне нямахме досега. Време е заедно с вас да разберем!

Когато ние хората, както и някои други видове животни спим, трябва да сме легнали, защото иначе падаме. Това е съвсем ясно. Причината е, че мускулите ни се отпускат, за да си починат. Неслучайно родителите ви казват, че трябва да легнете, за да си починете. Така е и с повечето животни и всичко това е автоматично и естествено, но при птиците е различно.

Колкото по-стегнати са мускулите на птиците, толкова по-силен и по-здрав е сънят им. По време на сън мускулите на животинките са в такова състояние, че птиците не могат да свият краката си. Пръстите им твърдо обгръщат клонката на която са кацнали и няма никакъв начин да паднат, освен ако не се събудят рязко. Ако имате домашни любимци птици или имате възможност някъде в природата – наблюдавайте ги веднъж рано сутрин преди да се събудят. Ще видите, че веднага след като животинката се събуди сухожилията и мускулите на краката ще се отпуснат. Точно това е и причината след сън всички птици да протягат краката и крилата си – така раздвижват мускулите и проверяват дали отново могат да ги свиват и се разбуждат.

Между другото, има птици, които спят, докато стоят на земята. Или са във водата. Така например си почиват фламингото и чаплите. Смята се, че те стоят на единия си крак, за да поддържат топлината и телесната температура. И това не са единствените такива животни. Щъркелите могат да спят дори и по време на полет, особено пък когато той е прелетен и е много дълъг.

Прочетете и още няколко интересни неща от света на птиците:

Това са те: най-красивите птици в света!
Топ пет на най-големите птици в света
Знаете ли коя е най-умната птица на планетата?
По-бърза от гепард... Вижте коя е най-бързата птица в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град