Лаборатория

Начало | Лаборатория | С малко захар и вода науката става най-шарената на света!

С малко захар и вода науката става най-шарената на света!

Аз детето | 2019-08-23

С малко захар и вода науката става най-шарената на света!

Какво си представяте, когато чуете думата „наука“? Кое е първото нещо, което се върти в главата ви? За повечето хора това е нещо трудно и скучно. Нещо, което трябва да зубриш дълго и упорито, за да научиш някакви факти, които може (а може и да не) ти послужат за нищо след това. Науката обаче е много, ама много повече от това. Благодарение на нея нашият свят функционира и съществува, а да не говорим, че тя е много по-интересна отколкото можете да си представите. Ако някога сте гледали или пък сте опитвали да си направите някой и друг експеримент у дома знаете много добре, че тя е забавна и весела, занимателна и интересна. Днес ще ви разкрием, че тя може да бъде и шарена. Буквално! За целта ще си направите една много интересна дъга само от захар, вода и боя за храна. И докато я гледате и се кефите колко е интересна ще ви разкажем и това-онова за плътността. Готови ли сте да започваме?

Както вече казахме за експеримента ще ви трябват известно количество захар, вода, боя за храна и чаши. Можете да го направите само с 2-3 цвята или пък да стане наистина шарен. Ние естествено избрахме втория вариант, за да му се насладим изцяло. Затова си взехме червена, оранжева, жълта, зелена, синя и лилава боя за храна на прах. Естествено не е задължително и вие да търсите специално на прах, всяка става. При толкова цветове ни трябваха и 6 чаши, а също и една допълнителна. Запомнете, чашите са колкото са ви цветовете плюс една допълнителна. Също ще ви трябва и сламка или капкомер и лъжица за разбъркване.

Експериментът:

Оставете едната чаша настрани, а останалите напълнете с вода почти догоре. Ако използвате сламка имайте предвид, че тя трябва цялата да се потопи във водата иначе няма да се получи толкова успешно. Веднъж напълнили чашите с вода трябва да ги оцветите. Колко и какъв цвят точно ще сложите си решавате вие. Единствения съвет от нас тук е, че колкото повече боя слагате, толкова по-наситен и тъмен ще е цветът.

Сега и най-важната и основна част от експеримента. Добавянето на захарта. Всъщност тя е тази освен вас, която ще свърши цялата работа. Кой би предполагал, че освен да прави нещата сладки тя може и да носи отговорност за цветните експерименти. Най-важното сега е да добавите правилното количество захар, така че е хубаво или да си запишете, или да четете и добавяте, четете и добавяте.

Първата цветна чаша оставете без захар. Във втората добавете една чаена лъжица, в третата – две, в четвъртата три, в петата – четири и в шестата – пет. По-просто казано с всяка следваща чаша увеличавайте количеството с една лъжица. Също така трябва и хубаво да разбъркате всяка така, че захарта да се разтвори напълно. Ако искате това да стане по-бързо можете да използвате и топла вода. Дали е студена или топла – това няма значение за експеримента, важна е захарта.

Сега следва и най-веселата част. Ако използвате капкомер просто го потапяйте във всяка от чашите събирайки малко цветна течност, която после леко и внимателно да излеете в празната чаша. Ако пък имате сламка нещата са малко по-сложнички, но пък и по-интересни. Ето какво трябва точно да направите. Дръжте сламката здраво за единия край и обвийте четирите си пръста около нея, докато палеца поставяте върху горния ѝ отвор и го запушвате.

След това потопете сламката в първата цветна вода, отпушете за секунда с палеца си и бързо отново запушете. Ще видите как сламката се пълни с водата. Направете това във всяка от чашите. Ако пък искате от някой цвят да имате повече количество, просто задръжте сламката отворена във водата малко по-дълго преди да я запушите. Цветно и красиво! Сега се опитайте да пуснете водата от сламката в празната чаша. Става красива дъга, нали?

Ако пък искате да разпределите цветната вода на повече слоеве в чашата то просто наливайте всяка вода в нея, внимателно като гледате тя първо да мине покрай стената на чашата. Накрая ще имате идеалната захарна дъга! Колко красиво, нали?

Знаете ли защо се получава така?

Плътност, маса и обем – това са научните термини, които участват в този експеримент. Плътността е мярка за това колко точно „неща“ има в определено пространство. Тя всъщност и точно така се изчислява: плътността е равна на масата („нещата“) делено на обема (пространството, в което се намират). Почти всяко вещество и материал, които можете да си представите, имат различна плътност. Това важи особено за шестте (или по-малко) чаши с цветна вода и захар, които сте направили. Колкото повече захар добавяхте във всяка чаша, толкова повече плътност на водата създавахте. Така когато ги събирате в сламката или пък ги изливате в чаша всеки слой е малко по-плътен от другия и затова не се смесват. Цялата работа се състои в това, че колкото по-плътен е един слой, толкова по-надолу потъва. Точно затова цветните слоеве не се смесват!

Захарта е още по-интересна отколкото си мислите. Вижте и тези идеи и ще се убедите:
Страхотен фокус с кубче захар
Откъде идва захарта?
Захарта, която обичаше да изчезва
Наука като магия: накарайте обикновена захар да свети в тъмното
Да си направим стъкло, което се яде



Коментари
2 коментара

Ева , ,

Публикувано на 25.05.2020

Не става само лъжете хората

Катя , ,

Публикувано на 23.03.2023

Не се получава, децата с които правихме опита останаха разочаровани.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град