важните неща

Начало | важните неща | Шест причини да четете всеки ден

Шест причини да четете всеки ден

Аз детето | 2021-03-09

Шест причини да четете всеки ден

Четенето на книги със сигурност не е толкова скучно, колкото изглежда. То не е по-скучно от електронната игра, дори и когато говорим за Майнкрафт или Clash Royal. Точно така, то е по-интересно дори и от тези игри и знаете ли, че ако всъщност книгите не съществуваха тях също нямаше да ги има. Вярвате или не, но самите създатели на тези две несъмнено страхотни игри твърдят, че са получили вдъхновение за тях именно четейки книги. Докато човек чете той не просто седи някъде с листове хартия или електронно устройство в ръка. За страничния наблюдател може и да изглежда така, но в действителност детето, което чете в момента може да се бори с дракон, да го язди, да живее в замък, да го посвещават в рицарство или пък да спасява целия свят от магия. Да живее в гигантска праскова, да говори с извънземните и какво ли още не. Всяка книга може да ни отведе на дълго и приятно пътуване, тя е едновременно и приятел, и учител. Книгата е урок, дори понякога много практичен, който отваря съзнанието ни за нови идеи и ни кара да виждаме света по-хубав. Има толкова много ползи от четенето, че ако тръгнем да ги изброяваме дори и цялото място в интернет няма да ни стигне. Затова ви ги обобщаваме в тези шест причини, които се надяваме да ви убедят колко е хубаво да четеш всеки ден, дори и да е по 2-3 странички.

Забавление

Надяваме се, че няма нужда дълго да ви убеждаваме, че четенето е забавно. Съществуват толкова много жанрове и книги от които да избирате. Не само, че има за всеки вкус, но има и за всяко от вашите настроения. Книгите могат да ви учат на полезни факти, да ви разсмиват, да ви водят на приключения и какво ли още не.

Тренировка за мозъка

Всеки знае, че тялото ни трябва да се движи, но същото се отнася и за мозъка. И нямаме предвид разходките навън, мозъкът има нужда от съвсем друг вид тренировка. Доказано е научно, че четенето има положително въздействие върху мозъчните клетки. То изисква неврологични усилия, концентрация и интелектуална активност. Искате ли да запомняте уроците направо в час? То тогава четете, това ще развие ума ви до неподозирани възможности. Четенето е също толкова полезно за мозъка, колкото плодовете и зеленчуците или спортуването за мускулите, така че намерете време и за тази дейност.

Незабравими мигове

Тук нямаме предвид преживелиците само по времето, когато четете дадена книга. Четейки вие запазвате в мозъка си много информация и факти: следите сюжетните линии, опознавате героите и запомняте интересни детайли, които са ви направили впечатление. Всичко това тренира паметта ви. Накрая благодарение на тази тренировка вие запомняте повече неща, освен това винаги след всяка една прочетена книга, има неща от нея, които си спомняме през целия си живот, защото по някакъв начин са ни докоснали и е приятно да се сещаме за тях.

Нови думи

Четейки, неизбежно се сблъсквате с нови думи, които добавяте към речника си. Умението да говорите правилно и увлекателно прави живота по-лесен. . Красноречието повдига самочувствието и помага на личните ви взаимоотношения. Употребата на точните думи в точния момент предотвратява конфликти и недоразумения.

Вдъхновение

Литературните герои често са източник на вдъхновение, също както и хората, с които се запознаваме в реалния живот. Можем да се учим от тях, да се повлияваме от думите и действията им. Същото се отнася и за местата, случките и фактите, описани в книгите. Да речем, че попаднете на четиво за японската култура или на роман, в който главният герой е писател. На следващия ден може да решите да учите японски или пък самите вие да напишете нещо и да видите колко всъщност сте добри!

Спасявате света

Звучи преувеличено? Е, не е. Светът има нужда от по-образовани, широко скроени, познаващи себе си и пълни с идеи личности. А четенето със сигурност изгражда такива, особено когато е разнообразно, на всякакви теми. Четенето е приятно, просто намерете книга, която ви допада. Тя няма да ви ухапе, а дори ще ви направи още по-страхотни!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град