География

Начало | География | Ще стане горещо, защото отиваме във врящата река на Амазонската джунгла

Ще стане горещо, защото отиваме във врящата река на Амазонската джунгла

Аз детето | 2018-07-04

Ще стане горещо, защото отиваме във врящата река на Амазонската джунгла

Добре дошли в района на Амазонка! Тук не само се намира една от най-известните и големи реки в света! Тук пред погледа ви изникват и гъста непроницаема джунгла пълна с маймуни и други екзотични същества, които имат този странен и интересен район за свой дом. Хиляди авантюристи са идвали тук, за да изживеят приключението на живота си. Напомняйки си древните легенди за изгубени цивилизации и стари златни градове, те се готвят с години преди да дойдат на това място и въпреки че научават толкова много за него все пак остават без дъх от гледките, които ги очакват. И въпреки че са прочели толкова много, все още има скрити тайни, които могат да ги изненадат!

Така например съществува едно малко селце, което коренното население е построило до малка река за която шаманите вярват, че е дом на силни духове! Вие чували ли сте за нещо подобно? Тогава нека ви кажем и че реката е толкова гореща, че всичко, което бъде пуснато в нея просто се сварява... Това по-скоро звучи като мит или легенда, нали? Същото си е мислел и Андрес Рузо когато дядо му разказвал истории за река дълбоко в амазонската джунгла на Перу наречена Шанай-вайшишка или в пряк превод от местния език „кипяща от топлината на Слънцето“! „Може ли една река да кипне?“, бил основният въпрос, който младежът тогава си задавал. „Попитах колеги от университети, представители на газови, петролни и минни компании и отговорът на всички бе не.“ Въпреки това всяка вечер дядо му разказвал една и съща история, за река, която се появила от дъха на гигантски змей наречен Якумама (майката на водите).

Затова през 2011 година Рузо се отправя на пътешествие в джунглата с една-едничка цел – да намери мистериозната „кипяща“ река. Представете си каква била изненадата на Рузо, когато наистина открил това горещо място в джунглата! Макар и известно на местните шамани и народи в продължение на стотици години и дори открито от чуждестранни изследователи на нефтеното поле през 30-те години на 20-ти век, реката е изследвана едва след като Рузо открива тази геологична аномалия. Общата дължина на „кипящата река“ е около 8 километра. Най-интересното е, че водата първоначално е студена и малко по малко се загрява в последните 4 километра от реката. При това с температура около 100 градуса, която е достатъчна да разтопи почти всичко, което попадне там. „Едно потапяне на ръката във водата ще докара на човек трета степен изгаряне за по-малко от секунда.“, казва Рузо. Дълго обаче той не знае откъде се получава този ефект, докато не открива интересната истина.

В крайна сметка изследванията на Рузо показват, че кипящата река е резултат от горещи подземни извори, които след това се сливат с водата от реката и я карат „да кипи“. Това, което прави реката толкова уникална, е, че има толкова голям обем изключително гореща вода, която не е свързана с вулканичен източник. Това означава, че водата трябва да идва от много дълбоко под повърхността, но също така трябва да дойде много бързо с огромен обем. Подземните особености, които правят това възможно, са много редки. Всъщност Рузо вярва, че няма друга термична река от такъв мащаб никъде другаде на Земята. Признавайки какъв невероятен феномен е реката, Рузо вече работи с перуанското правителство, за да я обяви за природен паметник. Той се надява да защити района от обезлесяването и други дейности, които биха могли да застрашат уникалната екосистема.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град