новини детски

Начало | новини детски | Ученик от Варна спечели златен медал от олимпиада по Астрономия в Санкт Петербург

Ученик от Варна спечели златен медал от олимпиада по Астрономия в Санкт Петербург

Аз детето | 2021-04-10

Ученик от Варна спечели златен медал от олимпиада по Астрономия в Санкт Петербург

Маргулан Исмолдаев, ученик в математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ и кръжочник в НАОП „Николай Коперник“ във Варна, спечели златен медал от астрономическа олимпиада в Санкт Петербург. Това съобщават от обсерваторията на страницата си. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други.

XXVIII Санктпетербургска олимпиада по астрономия се проведе на два етапа – начален подбор и заключителен кръг. Заключителният кръг също беше в два тура – 31 януари теоретичен тур, 14 март практически тур и двата задочни поради пандемичната обстановка. Около 4500 участници бяха решили петте задачи от първия кръг на олимпиадата в групи от 5-ти до 11-ти клас (в България това се равнява на 6-ти до 12-ти клас). За участие във финалната надпревара бяха допуснати над 350 ученици. След оспорваното състезание Маргулан спечели диплом I степен (златен медал) с 52 точки от двата тура (34 точки теоретичен и 18 точки практически тур).

Ръководството на обсерваторията поздравява Маргулан Исмолдаев с постижението му, както и неговият учител д-р Ева Божурова. Това не е първата висока награда за Маргулан. Миналата година по същото време той отново взе златен медал на олимпиадата по астрономия в Петербург, а през ноември спечели бронзов медал на Балканската олимпиада по физика в Крайова, Румъния.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град