География

Начало | География | Йелоустоун – първият национален парк

Йелоустоун – първият национален парк

Аз детето | 2018-10-23

Йелоустоун – първият национален парк

Когато говорим за нещо, което е първо и е най – за първия национален парк в света, за най-известните и най-високите гейзери в света и за най-голямото планинско езеро в Северна Америка, – тогава говорим за Йелоустоун. Национален парк Йелоустоун е първият национален парк в света, обявен официално за такъв в далечната 1872 г. от американския президент Юлисис Грант. Обхващащ площ от 8 980 кв. км, Йелоустон е разположен в северозападните части на САЩ, предимно на територията на щата Уайоминг, но обхваща и отделни части от Монтана и Роки Маунтийнс в Айдахо. В превод името му означава „Жълт камък“.

Паркът е създаден на 1 март 1872 г. и е първата в света защитена природна зона. Макар официално да е създаден на тази дата, той съществува много отдавна, още преди около 11 000 години. Тогава първите заселници, индианците, започват да ловят риба в този район и откриват колко интересна и невероятна е тази местност. Тя продължава да удивлява и много години след това, когато първите бели изследователи я посещават през 1805 година. Тогава с известната експедиция на Люис и Кларк хората разказват за „кипяща кал“, „реки от пара“ и „вкаменени дървета“, но тъй като не са останали документи или пък снимки от нея, хората си мислели, че това са просто измислици. Докато през 1856 година един изследовател не съобщава за същите неща. И въпреки че и неговите разкази не са приети много сериозно, те събуждат любопитството на геолога и изследователя Хайдън (Ferdinand Vandeveer Hayden), който през 1859 г. организира двугодишна експедиция. Тя достига реката Йелоустоун, но обилни снеговалежи принуждават участниците да се върнат. Избухналата гражданска война отлага проучванията за около 10 години, но след нея следват няколко успешни експедиции, които описват различни гледки и природни феномени. През 1871 г. Хайдън се завръща в района с втора, по-многобройна експедиция, спонсорирана от правителството. Този път експедицията приготвя доклад, към който прилага снимки и рисунки и успява да убеди Конгреса на САЩ да оттегли решението си за продажбата му на търг. На 1 март 1872 г. президентът Юлисис Грант подписва закон, с който провъзгласява създаването на националния парк Йелоустоун.



До днес паркът е най-големият в САЩ. Той е част от екосистема пълна с планински масиви, езера, реки и гори. Разбира се една от най-големите забележителности на Йелоустоун са вулканичните скали и множеството гейзери и горещи извори. Най-големият и най-високият гейзер е „Стиймбоут“ (Steamboat буквално „Парна лодка“). Но сред най-известните е гейзерът „Олд Фейтфул“ (Old Faithful буквално Старият верен), наречен така заради точността на изригванията си. Едно изригване може да изстреля между 14 и 32 000 литра вода на височина от 30 до 55 m и трае обикновено между минута и половина и 5 минути. Учени установяват, че всъщност природният парк Йелоустоун е един от най-големите супервулкани на Земята. Супервулканите се образуват, когато магмата се издига от мантията на Земята, но не изригва веднага. Когато изригне, неговата сила е огромна и може да предизвика световен катаклизъм.
Земната кора в някои части на Йелоустоун в последните години се е надигала с 4 до 6 сантиметра на година, което е възможно да се дължи на надигане на разтопена лава.

Паркът впечатлява и със своята изключително богата флора и фауна. Повече от 1700 различни растения и дървета растат в парка. Най-впечатляващите от които са бор конторта и енгелмански смърч. Той достига на височина от 25 до 40 метра и расте върху вулканична почва високо в планините. Вярвате или не, в тази опасно вулканична територия има и цветя – красива орхидея и невероятната „индианска четка за рисуване“. Това е цвете с необикновен цвят и интересна легенда, която разказва за местен жител, който се опитвал да нарисува залеза в прерията, но резултатът не е според очакванията му и в разочарованието си, той захвърля четките. На мястото на захвърлените четки поникват цветята.

Йелоустоун е известен с чифтокопитните си бозайници. Тук се срещат бизони, лосове (elk, moose) и дългороги диви овце, които имат навика да се движат заедно и образуват стада. Сърните и елените предпочитат да се движат сами. Паркът е обитаван от около 60 вида бозайници.

Йелоустоун е един от най-посещаваните национални паркове в САЩ. От 1960 година той се посещава годишно от не по-малко от два милиона туристи. През 2006 г. паркът е посетен от 2 870 295 души.

Снимки: pictures.reuters.com

Вижте още:
Нарисувай своя град – парк „Хисарлъка“ – Кюстендил
Серенгети – едно африканско приключение



Коментари
1 коментар

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Изглежда невероятно!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град