Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Задавали ли сте си въпроса колко въздух вдишваме всеки ден?

Задавали ли сте си въпроса колко въздух вдишваме всеки ден?

Аз детето | 2019-05-28

Задавали ли сте си въпроса колко въздух вдишваме всеки ден?

Поемете дълбоко дъх – възможно най-дълбоко! Нека го направим заедно! Добре... 1... 2... 3... 4... Сега го изпуснете! Не се ли почувствахте страхотно? Дълбокото дишане оказва голямо положително влияние върху телата ни! Но това вие сигурно си го знаете, защото просто не можем да живеем без да дишаме. Правим го по инстинкт без дори да се замисляме. Така че със сигурност не знаете колко точно въздух вдишваме всеки ден или пък знаете... Искате ли да проверим!

Учените казват, че вдишваме около 25 секстилиона (това е 25, последвано от 21 нули – просто не се наемаме да го изпишем с цифри или пък ще опитаме – 25000000000000000000000) молекули при всяко вдишване. Тъй като вече знаем, че всеки ден правим около 17 000-30 000 вдишвания… това са поне 425 секстилиона (24 нули) молекули въздух на ден! И при това тези цифри са средно изчислени в напълно спокойна среда, което означава, че бихме вдишвали толкова въздух ако цял ден си стоим спокойно без да мърдаме много-много. Всяко движение увеличава приема на въздух. Вършите ли домакинска работа? Тичате ли? Всички тези дейности увеличават броя на молекулите, които дишате всеки ден. Кога за последен път обърнахте внимание на дъха си? Най-вероятно, когато сте изморени и дишате много дълбоко, нали...

А как мислите, че дишаме точно? „Кой не знае отговора на този въпрос – естествено, че с белия дроб“ си мислите вие, но това не е съвсем така. За да дишате дълбоко, трябва да използвате диафрагмата. Това е мускул в корема. Дишането само с белите дробове се нарича „плитко дишане“ и причинява повишено безпокойство и задух. Плиткото дишане също спира най-ниската част на белите дробове от получаване на кислород. Дишането с диафрагмата както сигурно се досещате се нарича „дълбоко“. Ако го правите правилно, коремът ви ще се издуе леко и въздухът ще запълни дробовете ви. Експертите твърдят, че е добра идея да прекарате няколко минути всеки ден, като дишате дълбоко. Това забавя сърцето и стабилизира кръвното налягане. Дълбокото дишане също помага за намаляване на нивата на стрес.

За да се съсредоточите върху дишането си, намерете тихо място за сядане или лягане. Вдишайте дълбоко, позволявайки на корема да се разширява. Задръжте за миг дъх, след това бавно освободете. Можете да повторите този процес само за няколко вдишвания или за няколко минути. След това ще се почувствате по-спокойни и готови да посрещнете останалата част от деня. Някои хора практикуват внимателно дишане, като се фокусират върху дума или изображение, което ги успокоява. Други дишат съзнателно по време на йога или медитация. Независимо дали правите една от тези дейности или просто дишате дълбоко в тиха стая, ще видите ползите. Дълбокото дишане е чудесно, когато се чувствате претоварени или просто трябва да фокусирате вниманието си. Имате ли голям проект за училище? Опитвате се да се отпуснете в началото на ваканцията си? Практикуването на дълбоко дишане може да ви помогне да се почувствате по-добре за някое от тези събития.

Ако тези факти са ви били интересни със сигурност трябва да прочетете и:
Дишането – как се учим на това?
Искате ли да разберете как и дали дишат растенията? Направете този интересен експеримент
Тази интересна дихателна система



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град