Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо когато се разболеем понякога вдигаме температура?

Защо когато се разболеем понякога вдигаме температура?

Аз детето | 2018-11-14

Защо когато се разболеем понякога вдигаме температура?

36-37 градуса – това е идеалната температура! Не, не за времето през лятото, нито пък за гледането на някой домашен любимец. Това е идеалната температура за човешкото тяло, за да може то да функционира нормално. Но когато се разболеем, често се случва тя да се повиши. Студени тръпки и треперене – всички сме изпитвали симптомите на треската. Когато термометърът прехвърли 37 градуса веднага решаваме, че сме наистина много болни. Това разбира се в повечето случай е така и веднага трябва да кажем на близките си, за да ни помогнат. Но все пак е добре да знаем и как и защо изобщо имаме температура, когато сме болни. Това не само ще ни помогне да се грижим по-добре за здравето си, но е и доста интересен въпрос.

Има вещества, които при освобождаване в кръвта причиняват верига от реакции, водещи до повишаване на телесната температура и промяна в процесите на терморегулация в организма. Това състояние се нарича треска, а веществата, които го причиняват, се наричат пирогени (от гръцки Pyros – огън, топлина и гени – генериране, производство). Пирогените са ендогенни (произведени в тялото) и екзогенни (влизат в тялото отвън). Екзогенните пирогени са компоненти на клетъчната стена на микробите, както и токсини и отпадъчни продукти от същите тези микроби. Екзогенните пирогени не причиняват повишаване на телесната температура сами по себе си, а косвено, причинявайки образуването на ендогенни пирогени.

Ендогенните пирогени, от своя страна, засягат телесната температура, засягайки терморегулиращия център в хипоталамуса – част от главния мозък. Под въздействието на пирогени, хипоталамусът започва да възприема нормалната телесна температура като понижена и точката на постоянна температура, поддържана от тялото, се движи нагоре. Това се случва чрез промяна на съотношението на производството на топлинна енергия и на топлопреминаването. Интересното е, че при един възрастен човек топлопредаването намалява, а при новородените, за които терморегулационните процеси все още не са „регулирани“ е обратното – топлината се увеличава. Първият метод е много по-добър, тъй като не изисква увеличение на разходите за енергия: тялото просто започва да отделя по-малко топлина във външната среда. Това се постига чрез стесняване на периферните съдове, намаляване на притока на кръв към периферните тъкани и намаляване на потенето. Кожата става бледа, температурата на кожата намалява. В резултат на това усещаме студ: това предизвиква рецепторите, които реагират на студа и изпращат сигнал към хипоталамуса. Хипоталамусът на свой ред изпраща сигнал към мозъчната кора, която е отговорна за нашето съзнателно поведение. Докато усещаме студ, ние се опитваме да се движим по-малко, да се завием с нещо топло и по този начин да намалим още повече топлопреминаването. Освен това започваме да треперим. Треперенето е слабо свиване на мускулите, в резултат на което се повишава и телесната температура.

Всъщност най-важното, което трябва да запомните е, че повишената телесна температура е неспецифична защитна реакция на организма срещу болестотворни микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички, паразити и т. н. Температурата може да бъде повишена не само при инфекциозни заболявания, но и при злокачествени или автоимунни. Тя представлява опит на тялото да се справи с патологичния процес, който протича в него. Симптомите, които са резултат от повишената температура, са втрисане, изпотяване, ускорена сърдечна дейност, учестено дишане, отпадналост, неспокойствие. Повишената температура се запазва, докато в тялото не останат само ендогенни пирогени или докато изкуствено понижим температурата с лекарства или други средства. След прекратяването на ефекта на пирогени в терморегулиращия център топлината в тялото ни спада до нормално ниво. И тогава хипоталамусът започва да възприема температурата като нормална. Той спешно предприема действия: изпраща сигнал за разширяване на кожните съдове и изобилна пот. Започва активен пренос на топлина. Продължава до връщането на температурата до нормалното.

Добре е да се знае, че при температура до 38 не се налага да взимате никакви лекарства, а е достатъчно само да почивате и да пиете много течности, за да могат токсините да излязат по-бързо от тялото ви. Ако температурата ви се повиши над 38 градуса, тогава се появяват болки в тялото и непременно трябва да бъдат взети по-сериозни мерки. При всички случаи обаче трябва да кажете на възрастен – той най-добре знае какво да направи!

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град