Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо мимозата е толкова срамежлива?

Защо мимозата е толкова срамежлива?

Аз детето | 2019-04-16

Защо мимозата е толкова срамежлива?

Поздравявате ли се с най-добрите си приятели като си „давате пет“? Или пък просто се ръкувате с тях? Знаете ли, че в Испания много хора се поздравяват като се целуват по двете бузи, а пък в Нова Зеландия си търкат носовете? Културите по света имат различни начини за поздрав! Целта на всяко такова действие е да накарате човека отсреща да се почувства добре дошъл и че харесвате неговата компания. Много хора обаче предпочитат просто да си кажете едно „здравей“ и в това също няма нищо лошо. Важно е да знаем, че някои хора са по-чувствителни към личното си пространство от други. Но какво, ако „другият“ не е човек? За щастие, дори някои растения ни казват, когато не обичат да ги докосват!

Чувствителното растение, чието научно наименование е mimosa pudica, се нарича също срамежлива мимоза. Тя расте в Централна и Южна Америка. Някои хора обаче я отглеждат като домашно растение заради интересното ѝ поведение. Когато докоснете листата на чувствителното растение, то отделя вода от листата и стъблата. Когато водата се оттича до основата на растението, листата се затварят и се свиват. Това кара растението да изглежда изсъхнало!

Защо чувствителното растение се отдръпва от физически контакт? Защото не иска да го докосваш, разбира се! Точно като хората, това растение изпраща физически сигнали, че трябва да го оставите на мира. В действителност обаче мимозата не е точно срамежлива. Това е по-скоро защитен механизъм. Все пак вие нямаше ли да се уплашите ако пържените ви картофки изведнъж станат съсухрени и се свият? Много животни и насекоми ядат растения, така че чувствителното растение се е научило да се движи, за да изплаши хищниците. Стреснати от внезапното увяхване, гладните животни се отдалечават, за да намерят различно растение за ядене. Освен това, изсъхналите растения не изглеждат апетитни. Мимозата се затваря също така и през нощта, за да пести енергията си. При това не го прави само тя. Много други растения сгъват листата си през нощта. През нощта листата не приемат никаква енергия от слънчева светлина. Ето защо, растенията решават, че държейки листата си отворени губят хранителни вещества. Вместо това те свиват листата си, както ние затваряме очите си, докато спим.

Срамежливата мимоза достига на височина до 1-1,5 метра. В родния си ареал на разпространение може да се развие и на по-голяма височина, но отглеждана в саксия не става по-висока от 40-50 см. Цветовете на мимозата са изключително интересни, състоящи се от множество фини израстъци, подобни на власинки, които завършват на върха с малки белезникави топченца. Цветът е с големина 8-10 мм в диаметър и е оцветен в розово, червеникаво или пурпурно. Цъфти през месеците от юни до септември.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град