Космос

Начало | Космос | Защо на снимките от космоса не се виждат звезди?

Защо на снимките от космоса не се виждат звезди?

Аз детето | 2019-05-30

Защо на снимките от космоса не се виждат звезди?

Звездите всъщност са едни от най-интересните космически обекти. Да, в космоса има астероиди, метеори, планети, черни дупки и какво ли още не, но звездите винаги ще привличат вниманието на хората. Макар че не се сещаме често за тях, ако някога ги забележим в нощното небе – погледът ни няма как да не се прикове в тях поне за няколко минути. В трепкащата им светлина, в разликите между големините им. А най-невероятното, което ние все още просто не можем да осъзнаем, е че звездата, която виждаме може вече изобщо да не е там. Представяте ли си, че тя може да е съществувала преди милиони години, но ние я виждаме чак сега. А представяте ли си, че ако имаше някакви хора или същества, които живеят около някоя звезда – ако в момента погледнат към нас може още да виждат динозаври... Поне хипотетично. Ето колко удивителни са звездите.

И списъкът изобщо не се изчерпва дотук. Звездите имат и една друга интересна особеност. Забелязали ли сте, че когато гледате снимки от космоса на тях не се виждат никакви звезди. Това е доста чудно! Нима не сте? Е, лесно ще поправим това. Вижте тези две снимки. Едната е от „Хъбъл“, а другата от роботчето „InSight“, което все още е на Марс. Огледайте ги хубаво!

Виждате ли някакви звезди? Не, нали? И проблемът не е във вас, а в снимките. На тях наистина няма звезди. Защо обаче? Сега ще ви обясним!

Забелязали ли сте, че когато навън е пълнолуние на небето всъщност също има по-малко звезди, отколкото когато Луната е в някоя от другите си фази. Ако не сте опитайте някой път и ще видите разликата. Обяснението за това е съвсем просто и определено не включва магия или изчезване на звездите. Те все още са си там, но светят много по-слабо в сравнение с ярката светлина от Луната и така биват „закривани“. По същия начин звездите са си там и на снимките от „Хъбъл“ или от Марс, но светят толкова слабо, че колкото и мощни уреди за заснемане да имаме те не могат да съберат достатъчно светлина, за да хванат и звездите.

Снимки: NASA

Прочетете и още интересни факти за звездите:
Какво са падащите звезди?
Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?
Защо не виждаме звездите през деня?
Колко точно са звездите в Космоса?
От какво са направени звездите?



Коментари
1 коментар

Евгени , 72 г.,

Публикувано на 26.10.2023

Защо тогава от Земята звездите се виждат да светят по силно, какво усилва тяхната слаба светимост?
От редакцията: Ами поради същите причини. Когато няма пълнолуние например, когато няма силни светлини нощем в града, тогава звездите се виждат добре, а когато има светлини, които са по-силни от звездните от Земята, тогава не се виждат, или поне се виждат твърде малко.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град