Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо ни боли?

Защо ни боли?

Аз детето | 2020-01-03

Защо ни боли?

Какво кара хората да казват: „Ох!“ Какво кара някой да дръпне ръката си назад, след като докосне гореща печка? Случвало ли ви се е да имате някое от тези преживявания? Ако е така то сте запознати с чувството на болка. Нещо, което изпитваме понякога даже твърде често! Но някога питали ли сте се защо изобщо трябва да ни боли? Не може ли като си счупим крака например просто да не усещаме нищо. Колко по-добре би било така, нали? Всъщност не съвсем! Усещането за болка помага на мозъка да защити тялото. Когато човек например удари малкия си пръст на крака (това май е най-голямата болка на света :)) непосредствената болка му казва, че трябва да гледа къде ходи. Когато си ужилен от пчела, болката ти казва да не притесняваш повече пчелите. Болката предупреждава мозъка, че човек може да е болен. Болезнено гърло може да означава, че си пипнал настинка. Болката в стомаха може да се окаже стомашен или друг проблем. Без тези болки би било много по-трудно хората да кажат кога са болни.

Но как точно действа болката? Когато човек убожда пръста си на трън, как усеща болката толкова бързо? Когато човек срещне нещо, което причинява увреждане на тъканта, като разрез или изгаряне, това веднага се регистрира от нервните окончания в кожата. След това тези нервни окончания изпращат съобщение по нервните влакна към гръбначния мозък. След като гръбначният мозък получи съобщението, той го изпраща до главния мозък. Вътре в мозъка таламусът изпраща информация за болката в различни части на мозъка. След като мозъкът интерпретира болката и реши какво да прави с нея, той изпраща това съобщение обратно на мястото на болката. Тогава човекът реагира.

Както вероятно знаете, всичко това се случва много бързо и за тази защита трябва да благодарите на вашата много полезна нервна система. Разбира се, не всички болки са еднакви. Например, интензивната болка обикновено се усеща по-бързо от по-лека болка. Понякога хората също усещат болка, причинена от различни части на нервната система. Тази болка означава, че има проблем с нервите, гръбначния мозък или главния. Много хора изпитват и хронична болка. Понякога се причинява от продължаващи състояния, като артрит. Друг път хроничната болка няма ясна причина.

От друга страна, някои хора изобщо не усещат болка. Това състояние, наречено „вродена нечувствителност към болка“, е рядкост. Причинено е от генетично разстройство, което затруднява растежа или възпроизвеждането на нервните клетки. Това води до нервни клетки, които не са в състояние да изпращат сигнали за болка до мозъка. Мислите ли, че би било чудесно никога да не чувствате болка? В началото може да изглежда така, но може да доведе и до сериозни наранявания. В крайна сметка, как бихте разбрали да махнете ръката си от гореща печка, ако не можете да почувствате болка? Такива ситуации могат да доведат до лоши изгаряния. Въпреки че със сигурност не е приятно, болката може да попречи на хората да се наранят тежко. Това е основна функция на тялото, която играе много важна роля. Затова следващия път, когато викате „Ох!“, Помнете колко усилено нервната ви система работи, за да ви защити.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град