Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо някои хора оплешивяват?

Защо някои хора оплешивяват?

Аз детето | 2019-10-11

Защо някои хора оплешивяват?

Случвало ли ви се е да сте прекарали време в къта за хранене в търговски център, само гледайки хората? Освен да се насладите на вкусна храна, може да бъде забавно просто да видите разнообразието от хора, които има около вас. Едно нещо, което може да забележите е колко различни могат да бъдат косите на хората. Вероятно ще видите всякакви цветове, от кафяво и черно до русо и червено. Може дори да видите някои уникални цветове, като синьо или лилаво! Някои коси са къси, а други коси – дълги. Някои хора имат къдрава коса, докато други имат права коса. Някои хора имат много коса, а други... нямат никаква коса. Точно затова ще си говорим днес! Това е факт от живота. Някои хора с времето стават плешиви. В някои случаи това може да е свързано с гените. За някои хора плешивостта е просто семейна черта, която са наследили от своите родители или баби и дядовци. За други плешивостта може да е резултат от медицински проблем. Има много медицински проблеми, които могат да доведат до плешивост. Всъщност лечението на някои болести, като рак, също може да доведе до плешивост.

Но всички губят коса. Дори и ти! Всъщност всеки ден губите от около 50 до 100 косъма! Вярно е! Вероятно сте ги виждали на пуловера си или върху гребена. За щастие обаче ако всичко при вас е наред, колкото коса губите, толкова расте нова. Поне обикновено го прави. Това невинаги е така за някого, който има косопад. Когато някой стане плешив, тялото или спира да произвежда нови косми, или не произвежда достатъчно, за да замести всички изгубени. Медицинският термин за такъв косопад е „алопеция“. Всеки може да има алопеция, но това е много по-често срещано при мъжете. Колкото по-възрастни стават, толкова по-голяма е вероятността да имат алопеция. Това явление се нарича андрогенетична алопеция. Понякога е по-известно като „плешивост по мъжки модел“.

Но не се притеснявайте, андрогенетичната алопеция не засяга децата, но децата също могат да загубят косата си. За съжаление обаче косопад може да възникне и когато косата не се третира правилно. Твърде силното ресане, носенето на аксесоари за коса, които са прекалено стегнати и използването на силни химикали за боядисване, изрусяване или изправяне на косата може да доведе до загубата ѝ. Много от тези причини за загуба на коса могат да бъдат предотвратени или отменени с течение на времето. Ако искате да запазите косата си на главата си и да изглеждате добре, грижете се за нея!

Прочетете и още интересни факти за косата:
Знаете ли за какво служи косата? Нали не мислехте, че е само за прически...
Защо косата на възрастните побелява?
Защо косата ни става по-тъмна, когато се намокри?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град