Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо понякога хората хъркат?

Защо понякога хората хъркат?

Аз детето | 2019-06-14

Защо понякога хората хъркат?

Когато сте уморени, няма нищо по-хубаво от това да се вмъкнете под завивките за добра, дълга дрямка. Ако наистина сте уморени, може дори да заспите на дивана, докато гледате телевизия или на задната седалка на колата след като родителите ви прибират от училище или разходка. За да си починете добре, обикновено се нуждаете от тишина и спокойствие. Разбира се, има едно нещо, което може да наруши този мир и тишина. За какво говорим? Хъркане, разбира се! Ако познавате някого, който хърка, тогава знаете точно за какво говорим. Когато някои хора спят, те правят големи, назални шумове, които могат да задържат будни останалите. Някои хора хъркат толкова силно, че можете да ги чуете от друга стая! Повечето хора от време на време хъркат. За някои обаче хъркането е постоянен проблем, който държи другите будни. Хъркането може дори да е признак за по-сериозен медицински проблем. Така че прочетете, ако хъркате или познавате някого, който го прави!

Хъркането се случва, когато въздухът не се движи толкова свободно, колкото би трябвало през носа и устата ви, докато спите. Това прави части от устата и гърлото вибриращи, докато дишате, създавайки уникалния звук, който всички познаваме като хъркане. Много неща причиняват хъркане. Например, алергиите могат да запушат част от носа и да ви накарат да хъркате. Простудите и инфекциите могат да причинят хъркане, като блокират носните проходи и дихателните пътища. Състояние, наречено сънна апнея, може също да причини хъркане. Сънна апнея може да бъде причинена от много неща, включително от наднормено тегло. Хората със сънна апнея дишат неправилно, когато спят. Това може да доведе до хъркане.

Ако хъркате или знаете някой, който го прави, има много различни видове решения, които хората използват, за да се опитат да спрат хъркането. Ще работят ли те за вас? Това зависи от това, което причинява хъркането ви на първо място. Ако хъркането ви е причинено от сезонни алергии или простуда, най-вероятно ще изчезне, след като се почувствате по-добре. Можете също така да опитате прости промени, като например спите на една страна или да не ядете много храна преди лягане. Ако сънна апнея ви кара да хъркате, трябва да отидете на лекар за лечение на това сериозно състояние. Вярвате или не, почивката от звуците е важна част от здравето на тялото. Така че, ако хъркането пречи на съня ви, разберете причината и се върнете към тихия сън.

Прочетете и още няколко интересни неща за съня:
Невероятни факти за сънищата, които ще ви изумят
Преди да сте заспали, прочетете някои интересни факти за съня



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град