любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли, че днес започва китайската нова година? Прочетете няколко интересни факта за празника!

Знаете ли, че днес започва китайската нова година? Прочетете няколко интересни факта за празника!

Аз детето | 2021-02-12

Знаете ли, че днес започва китайската нова година? Прочетете няколко интересни факта за празника!

Пролетният празник (Китайска нова година) е най-големият и важен за китайците ден, който освен културна традиция, все повече се превръща и в двигател на икономическия растеж. По традиция по време на пролетния празник всички членове на семейството се събират заедно. Тъй като има многобройно мигриращо население, което работи по други места, преди и след почивните дни милиони хора пътуват, за да се върнат по домовете си при своите близки. Какво още знаете за китайската Нова година? Прочетете няколко любопитни факта!

Празникът е известен като Пролетен фестивал

Въпреки че технически все още може да се счита за зимен, китайците определят своите новогодишни празници като Пролетен празник. Празниците получават това име, защото отбелязват края на най-студените дни и водят към пролетта.

Няма точна дата

Датата на китайската нова година се променя всяка година; обаче обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. През 2021 г. честванията ще започнат на 12 февруари.

Нова година, ново животно

Китайската астрология е съставена от 12 китайски зодиакални знака и всеки от тях е свързан с една година. Тази година китайците празнуват годината на Вола.

Разменяне на червени писма

Червеното се смята за щастлив цвят в Китай, така че в началото на празника хората обменят желания и пари в червени писма. Традиционно старейшините дават тези подаръци на по-млади хора и не е необичайно шефовете да предлагат тези подаръци на своите служители.

Ден на молитви

Първоначално първият ден от китайската нова година е бил предназначен да бъде повод за молитви за плодородна реколта, които да бъдат отправени към боговете.

Червени украси

Червеното олицетворява положителни вибрации, свързани със щастие, късмет, отлично здраве и красота. Затова не е необичайно улиците в Китай да са заринати с червени декорации в това специално празнично време на годината.

Необичайно време, без чистене

Китайците стават много подозрителни по това време на годината и се опитват да избягват прането на дрехи през първите дни на тържествата. Метенето и изнасянето на боклука също се считат за провокиращи лош късмет и негативна енергия.

Най-мащабните фойерверки в света

Китай държи световния рекорд за пускане на най-много фойерверки за един час в началото на тържествата за празника. Смята се, че фойерверките се борят срещу злите демони и призраци, което обяснява защо пускат толкова много.

Традиционна храна са кнедлите

Традицията гласи, че яденето на кнедли за всяко хранене през първия ден на празника ще донесе късмет. Кнедлите представляват големи варени или пържени топчета тесто, съдържащи в пълнежа си варени картофи, яйце и брашно.

Фестивал на летящите фенери

Китайските новогодишни празници завършват с Фестивала на фенерите, който бележи първото пълнолуние за годината. Поводът се отбелязва с нощ на сериозни купони и пускане на хиляди летящи фенери. Разбира се в червен цвят.

New year vector created by pikisuperstar - www.freepik.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град