Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли как растат костите ви?

Знаете ли как растат костите ви?

Аз детето | 2020-06-23

Знаете ли как растат костите ви?

Обичате ли да ходите в увеселителни паркове през лятото? Топлите лъчи на Слънцето върху кожата ви и вкусът на сладкия захарен памук могат да се превърнат в страхотни спомени. Разбира се, най-добрите спомени вероятно идват от вълнуващите влакчета, кули и други атракции, които просто ви отнемат дъха. Когато си дете обаче, невинаги можеш да се возиш на най-бързите от тях. Когато пристъпите към предната част на входа на влакчето, обикновено сте посрещнати със знак, показващ, че трябва да бъдете толкова висок или над толкова години, за да се качите. И това понякога може да е доста разочароващо, защото реално колкото е опасно за по-големите, толкова и за вас, нали? Поради тази, а и ред други причини, много деца си мечтаят за деня, когато ще пораснат и на години, и на височина... Но замисляли ли сте се някога какво точно се случва вътре в тялото ви, за да станете по-високи! Конкретно, замисляли ли сте се как растат костите ви?

Когато се раждаме – всяка част от тялото ни е малка, дори костите! Бебетата се раждат с около 300 кости. Това е приблизително 100 повече от 206 кости, които ще имате като пълнолетен възрастен. И така, какво се случва? Как така ги губим и къде отиват? Всъщност няма такова нещо! Тези кости все още са в телата ни, но се съединяват в една и така стават по-големи, докато постепенно растем. При малките бебета, много от костите им се състоят частично или предимно от меко, гъвкаво вещество, наречено хрущял. Пипнете края на носа си и горната част на ухото. Усещате ли колко са меки? Това е така, защото тези части на тялото ви са от хрущял.

Докато растете, хрущялът в костите ви също расте. После с течение на времето бавно се заменя с кост с помощта на калций. Този процес се нарича осификация. По време на осификация, слой върху слой калциеви и фосфатни соли започват да се натрупват върху хрущялните клетки. Веднъж покрити с достатъчен слой, хрущялните клетки умират, оставяйки малки отвори. Кръвоносните съдове се събират в тези малки отвори, доставяйки специализирани клетки, наречени остеобласти. Остеобластите помагат за събирането на допълнителен калций и също така произвеждат вещество, пълно с колагенови влакна.

Остеобластите също произвеждат слоеве кортикална кост, които обграждат хрущяла. След изграждането на кортикалната кост, остеобластите се превръщат в клетки, наречени остеоцити, които пък образуват мека тъкан (костен мозък) и вещество, наречено пореста кост, вътре в развиващата се кост. В крайна сметка други клетки, известни като остеокласти, пробиват в средата на развиващите се кости. Те използват хидролитични ензими и киселини, за да разтворят порестата кост и да направят място за повече костен мозък. Този процес продължава, докато целият хрущял се превърне в кост.

Процесът на осификация обикновено е завършен след като навършите 20 години. В този момент костите ви са толкова големи, колкото ще си останат завинаги. И въпреки, че няма да продължат да растат, те могат да се излекуват и да се поправят в случай на счупвания.

Вижте още няколко интересни факта за костите:
Колко точно са костите в човешкото тяло?
Чудати и малко познати факти за нашите кости
Какво точно се случва, когато си счупиш нещо?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град