забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли какво са еднопосочните огледала?

Знаете ли какво са еднопосочните огледала?

Аз детето | 2020-08-18

Знаете ли какво са еднопосочните огледала?

Помислете за последния път, когато се погледнахте в огледалото. Може би сте проверили косата си, докато си миете зъбите тази сутрин. Знаете ли, че е доказано, че повечето хора се поглеждат в огледалото поне по 10 пъти на ден! Но случвало ли ви се е да застанете пред него и да се чудите дали някой друг може да ви наблюдава от другата страна на огледалото? Олеле! Това е страшна мисъл. Не се притеснявайте обаче – повечето огледала не позволяват на хората да ви гледат от другата страна. Но ако някога сте виждали заподозрян в престъпление да бъде разпитан в телевизионно предаване, знаете, че има и специални огледала, които да правят точно това. Те се наричат еднопосочни!

Как точно работят еднопосочните огледала? За да разберете, трябва да знаете как се правят нормалните огледала. Повечето от тях преминават през процес, наречен амалгамиране. Тогава се добавя слой сребро (или понякога алуминий) към стъклото. Това най-често става чрез пръскане на сребърен разтвор върху стъклото, докато се покрие, за да можете след това да виждате образа си в него и то вече да бъде огледало. Еднопосочните огледала са наполовина амалгамирани. Това означава, че имат само много тънък слой отразяващо покритие. Това позволява на стъклото да отразява половината светлина, която идва към него. Все пак половината светлина също преминава направо. Това прави стъклото едновременно отразяващо и прозрачно.

Виждали ли сте някога еднопосочно огледало в действие? Ако е така, знаете, че обикновено само хората от едната страна на огледалото могат да видят през него. Тези от другата страна могат да видят само собствените си отражения. Защо ли е така? Всичко това е свързано с осветлението. Ако искате едната страна на огледалото да изглежда като нормално огледало, важно е да се уверите, че зоната е добре осветена. Яркото осветление ще направи повърхността на огледалото по-отразяваща. Ако стаята от другата страна на огледалото е слабо осветена или тъмна, ще има по-малко отражение. Така хората, стоящи от тази страна на огледалото, ще могат да я видят от другата страна.

Ето как хората от едната страна на еднопосочното огледало могат да гледат тези от другата страна. За да се случи това, една стая трябва да бъде по-ярко осветена от другата. Ако и двете стаи имат подобно осветление, еднопосочното огледало се превръща в прозорец. Хората ще могат да виждат през огледалото все едно гледат през стъкло и от двете страни.

Случвало ли ви се е да погледнете в еднопосочно огледало? Видяхте ли собственото си отражение? Или видяхте някой да стои от другата страна? Детективите често установяват, че еднопосочните огледала са полезни в тяхната работа. Какви други практически приложения могат да имат тези специални огледала според вас?

Вижте още:
Украса за прозорци
Светът с огледалата – историята на един вълшебен сън
Всичко започнало във Венеция...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град