География

Начало | География | Знаете ли защо Гренландия означава зелена земя, а Исландия ледена?

Знаете ли защо Гренландия означава зелена земя, а Исландия ледена?

Аз детето | 2019-04-12

Знаете ли защо Гренландия означава зелена земя, а Исландия ледена?

Някога питали ли сте се как нещата около нас са получили имената си? Защо например хлябът се казва така или защо пицата е пица? Защо не е както казва Ричард Уотерсън „кръгъл полусандвич с неща отгоре“? Може да е малко дълго, но пък точно описва за какво става въпрос, нали? Както например всеки може да се досети защо морското създание с осем крака се нарича ОКТОпод. Ако не се досещате точно – от гръцки окто е осем. Но други имена нямат никакъв смисъл. Така например защо Исландия е Исландия (Iceland – буквално „ледена земя“) след като всъщност е една много красива зелена страна. Или пък защо Гренландия се казва така (Greenland – буквално „зелена земя“) след като е покрита с толкова много лед?

Някои хора може да мислят, че просто сме объркали двете имена. В края на краищата, островите са близо един до друг! Това обаче не е така. Викингите са измислили имената и на двете места. Обикновено викингите наричали нещата така, както ги виждали. Например, когато Лейф Ериксон отишъл в Канада, първото нещо, което видял, е грозде, което расте на лоза. Гледайки лозата, той нарекъл земята „Винланд“ – „vine“ – лоза. И така, как са измислили имената за Исландия и Гренландия тогава?

През 850 г. от н. е. Наддадор е първият викинг, който пристига в Исландия. Когато я вижда за първи път валяло сняг, затова нарекъл острова „Снежна земя“. По-късно друг викинг също пътува до острова и когато го вижда за първи път забелязва залив, пълен с айсберги. Тогава той преименува острова на „Исландия“. Въпросът е, че това, което двамата са видели всъщност изобщо не е типично за острова. Даже днес се смята, че снегът и айсбергите всъщност са дошли от Гренландия. Въпреки това имената си остават такива. Това е цялата история. Като при всяка такава история обаче и тук има една легенда. Според нея викингите, които се населили в Исландия не искали останалите народи да разберат колко хубав е този остров и затова му избрали име, което да показва, че тук е студено и гадно.

Другото интересно за тези острови обаче е, че климатът там непрекъснато се променя. Още от времето на викингите. Ледената покривка на Гренландия се топи! И, вярвате или не, топенето на леда в Гренландия прави Исландия по-студена. Всъщност, експертите предричат, че ако това продължи, двата острова може един ден да отговарят точно на имената си. След няколко стотици години Гренландия може да е зелена, а Исландия – ледена. Как е възможно? Топенето на леда прави северния Атлантически океан по-студен. Този студ забавя Гълфстрийм, който е океанско течение, което носи топла вода от Мексиканския залив чак до Исландия. Когато течението е по-бавно топлата вода няма да стигне до Исландия, а островът ще започне да се охлажда.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град